Реклама / Ads
8| 5876 |14.03.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Разгорещен дебат между експерти за тавана на надценките при цените на храните

.
В предаването „Здравей, България” по Нова телевизия експерти дебатираха трябва ли да има таван за надценките на основни храни. „Българският пазар трябва да бъде задоволяван с българска продукция. Такава няма, защото българското производство беше унищожено”, каза Цветан Цеков от Националната браншова камара „Плодове и зеленчуци”. По думите на Бойко Синапов от сдружение „Обединени български животновъди” монополът от страна на големите вериги магазини трябва да спре.
 

Експертите: Цветан Цеков от Националната браншова камара „Плодове и зеленчуци”, председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов, председателят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци инж. Стойчо Кировски председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров и председателят на сдружение „Обединени български животновъди” Бойко Синапов дискутираха трябва ли да има таван за надценките на основни храни.

 

Според Димитър Зоров подобно решение би имало ефект върху цените: „Потребителите ще усетят намаление при всички положения. Виждате с каква надценки се работи в момента”. На обратното мнение е инж. Стойчо Кировски: „Няма да има ефект от една такава мярка. Търговските вериги имат алгоритъм за определяне на цената, на която продават продуктите си. Той не е български, внесен е от Германия. Там нещата са толкова добре обмислени и регулирани, че едва ли ще се стигне до подобно споразумение. Ако стане задължение, чуждите доставчици ще притиснат нашите.”

 

Ивайло Гълъбов поясни: „Всяко влияене на свободен пазар е погрешно. Цените на дребно растат и генерират големи печалби, когато има малка конкуренция. Виждаме, че държавата не се справя добре в условия на свободна икономика.” Цветан Цеков каза: „Изключително важно е , че държавата се събуди и започна да влиза в своите функции. Дали мярката е правилна или не – ще покаже времето.”

 

Гостите коментираха и дали има риск да се стигне до дефицит на стоки, ако хранителните вериги решат да не продават стоката си при таван на надценките. Според Зоров това няма да стане, защото биха загубили доста клиенти. По думите на Ивайло Гълъбов търговците имат достатъчно потенциал, за да излязат ситуацията. И допълни, че най-вероятно губещите ще бъдат потребителите. „Българският пазар трябва да бъде задоволяван с българска продукция. Такава няма, защото българското производство  беше унищожено”, каза Цеков. По думите на Бойко Синапов монополът от страна на големите вериги магазини трябва да спре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3658 |16.11.2022 България участва в международно туристическо изложение в Германия . 0| 3362 |20.10.2022 Мароканският курорт Есауира – врата между Изтока и Запада . 0| 9866 |25.07.2022 Газовата тръба между Гърция и България получи лиценз за половин век напред . 0| 3361 |22.06.2022 За първи път в България се проведе Международна бюти конференция на световно ниво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads