Вторник, 17 Октомври 2017, 01:20
Frognews
4| 4990 |21.10.2016

Райчев и Каролев в спор за българските стоки по магазините

.
Андрей Райчев
Българите най-малко се грижат за собственото си производство и сме най-зле в Европа по отношение на защита на собствения си интерес, заяви по НТВ Андрей Райчев в качеството си на председател на съюза ”Произведено в България” по повод идеята в супермаркетите да се продават повече от една трета български стоки (от тях 75% български вино и алкохол). Всеки по света е намерил начин за това, само ние не.
Към това се добавя политиката на самите вериги, даже един канцлер се намеси. Напоследък положението малко се подобри, но таксите са ужасяващи. Германецът има само 16% такси за недобрата си, изтекла храна. На българина взимат - 58%, посочи Райчев. Нашият производител е убит. Има и изключително слаб контрол на вносната стока и перменантен полурекет за българския производител, от който той непрестанно се откупува, аргументира се той.

Де да беше всичко вярно, репликира Каролев. Що само големите вериги, попита той, а малките? Българският производител не е забит в никакъв ъгъл, четете статистиката. Всяка година продуктите, произведени от земеделито и животновъдството, стават повече и за износ, отчете той. И ако в един сезон няма напр. достатъчно български домати, или пък мляко, попита Каролев. Толкова много неща не могат да направят един такъв закон работещ. Освен това в една пазарна икономика не е важен производителят.  От гл.т. на пазара важна е конкуренцията. Българските политици трябва да се борят за изравняване на субсидиите, смята той. Не можеш да накараш потребител да купи нещо, което не иска, как ще ги накараш, това е незаконно, това се нарича командна икономика, пробвали сме я и не работи, констатира той.

Има огромен дефицит на грижа за българския производител, настоя Райчев. От една българска стока 30 ст. се връщат обратно в страната, защо да ги даваме на исландци или германци,  попита той. И посочи, че аршинът не е еднакъв, трябва поне да започнем да говорим за това, апелира той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Първи випуск започна обучението си в магистърска програма за ръководни кадри на АУБ и SDA Bocconi 0| 2250 |16.10.2017 . DÉJÀ VU заради ”Вездесъщият” с настроение за вино 0| 2266 |16.10.2017 . Бизнесът: Три проблема спъват развитието ни, защо не се решават 1| 2960 |15.10.2017 . Дървата за огрев поскъпват, а дефицитът в складовете расте 3| 2894 |15.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах