Реклама / Ads
0| 3583 |12.01.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Регистрираха рекорден глобален внос на втечнен природен газ през 2022 г.

.
Източник: архив
Глобалният внос на втечнен природен газ (LNG) достигна рекордно високо ниво от 409 млн. тона през миналата година, докато Европа се опитваше да замени доставките на руски тръбен газ и да изпревари Азия, за да привлече по-голямата част от LNG товарите.
 

Това представлява нарастване спрямо световен внос на втечнен газ в размер на 386,5 млн. тона през 2021 г., посочва агенция Ройтерс, цитирайки данни на Refinitiv.

Фирмата за анализ на суровините Kpler определя глобалния внос на LNG за 2022 г. на 400,5 млн. тона, което е увеличение в сравнение с внос на 379,6 млн. тона през 2021 г.

Докато Азия беше основната дестинация за втечнен природен газ през предходните години, Европа се очерта като първокласен пазар за втечнен природен газ през миналата година, тъй като се стреми да замени доставките на газ по руските тръбопроводи.

 

Предполага се, че Европа е внесла почти една четвърт от целия LNG, изтъргуван миналата година, спечелвайки конкуренцията с Азия, тъй като европейските референтни цени скочиха рязко, след като Русия започна да прекъсва доставките по тръбопроводи за повечето си клиенти на стария континент.

 

През 2022 г. вносът на LNG в ЕС достигна 101 млн. тона, което е скок от 58% в сравнение с 2021 г., според данни на Refinitiv, цитирани от "Файненшъл таймс". Според същите данни, Европейският съюз е внесъл общо 24% от целия втечнен газ, търгуван миналата година.

 

Голяма част от европейския внос на втечнен природен газ беше подпомогнат от слабото търсене в Азия, където Китай отбеляза рядък спад в потреблението на синьото горив на фона на забавяне на икономическия растеж, докато по-голямата част от Южна и Югоизточна Азия просто не можеха да си позволят рязко покачващите се цени на втечнения природен газ.

 

Обръщането на Европа към втечнен природен газ създаде шок в търсенето на и без това затегнати глобален пазар на LNG, с допълнителни 50 милиона тона годишно търсене от ЕС, посочи базираната в Лондон консултантска компания Timera Energy. Ролята на Европа на пазара на втечнен природен газ рязко се промени от пасивен и гъвкав вносител на втечнен природен газ до пряк и агресивен конкурент, отбеляза още Timera Energy.

 

Въпреки неотдавнашния спад на европейските еталонни цени на газа (газовите TTF фючърси) до под тези за Северна Азия, Европа продължава да привлича по-голямата част от износа на LNG от САЩ, тъй като търсенето в Азия все още е слабо, посочва БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3756 |27.06.2022 Рекорден трафик в небето над България след пандемията . 0| 4270 |10.05.2022 САЩ пуснаха рекорден обем петрол от стратегическия си резерв . 3| 7125 |17.12.2021 Нов рекорден срив на турската лира . 43| 12777 |24.09.2019 АЕЦ ”Козлодуй" надува цената на електроенергията, грабежът е рекорден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads