Реклама / Ads
0| 3657 |09.01.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Рецесията в Европа може и да не е толкова дълбока

.
Броят на хората на пазара на труда без работа леко е намалял през ноември, показват данни на ”Евростат”. 
 

Според тях 10 849 милиона души в трудоспособна възраст са без работа - с 2000 по-малко в сравнение с предходния месец, когато бе ударено дъно. Коефициентът на безработица остава непроменен спрямо октомври - 6,5 на сто, пишат от "Файненшъл таймс". 


Междувременно германската федерална статистическа служба съобщи, че промишленото производство се е увеличило с 0,2% между октомври и ноември, което е малко по-добро от прогнозата за разширяване от 0,1% на икономисти, анкетирани от агенция "Ройтерс".


Германската статистическа служба е готова да публикува в петък първата си оценка за БВП за миналата година, която икономистите очакват да покаже, че икономиката се е свила със скромна сума през последните три месеца на 2022 г.


Ръстът на цените на енергията миналата пролет след нахлуването на Русия в Украйна предизвика опасения за недостиг на енергия и дълбока рецесия в еврозоната. Икономистите обаче постоянно повишават своите оценки за растеж през последните месеци на фона на по-добрите от очакваното входящи данни и намаляващите цени на газа на едро.


Устойчивостта на икономиката на еврозоната и нейния пазар на труда се очаква да доведат до повече увеличения на лихвените проценти от Европейската централна банка.


Пазарите прогнозират увеличение на лихвените проценти с 60 базисни пункта при срещата на ЕЦБ на 2 февруари. Това би било в допълнение към повишенията от 2,5 процентни пункта от юни миналата година, което доведе референтната лихва по депозитите до 2 процента през декември.


Стегнатият пазар на труда може да стимулира растежа на заплатите и да поддържа основната инфлация по-висока за по-дълго време. Докато общата инфлация падна до едноцифрено число през декември, достигайки 9,2%, базисната инфлация — която изключва промените в разходите за храна и енергия и се разглежда като по-добра мярка за по-дългосрочен ценови натиск — се повиши от 5% до 5,2 на сто.


Между октомври и ноември нивото на безработица е спаднало в Италия, Франция и Испания с 0,1 процентни пункта до съответно 7,8%, 7% и 12,4%. В Германия той остава 3 процента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6772 |29.12.2022 Износът на руски тръбопроводен газ за Европа се срина до постсъветско дъно . 8| 4785 |23.12.2022 Прогнозите не са розови! Енергийната криза в Европа ще продължи и през 2023 г. . 0| 4969 |22.12.2022 На каква възраст можем да запишем детето си на ски - разказват от pamporovo.me  . 1| 5177 |16.12.2022 Блокс Груп откри една от най-модерните болници за рехабилитация в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads