Реклама / Ads
0| 4535 |25.07.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Рискът от стагфлация съществува, да се подготвим за него, съветва икономист

.
Румен Гълъбинов Източник: БГНЕС
Трябва да бъдем подготвени за риска от стагфлация, защото той съществува, съветва финансовият анализатор Румен Гълъбинов.
 

„ЕЦБ със закъснение от 6 месеца започна да увеличава трите основни лихвени процента с половинка от процента. Очакваме в следващите тримесечия това да продължи с още четвъртинка или с половинка и в рамките на 12 до 18 месеца европейските лихви по еврото – в еврозоната, а и с българските, които са в левове лихвите – ще се покачат вероятно с 1,5% - 2%. И депозитните, и кредитните“, коментира той пред Националното радио.  

 

Коментара направи пред БНР финансовият анализатор Румен Гълъбинов.

 

„Временно има подтискане на цените по някои от енергийните пазари. Това не трябва да ни кара да мислим, че това ще е някаква устойчива тенденция надолу. С настъпването на есента и зимата ще видим готови ли сме, имаме ли запаси, на какви цени ще бъде енергията тогава и дали това няма да катализира още инфлация, която през юни е 16,9% за България, а в следващите 6 месеца, ако върви така, ще се качи с още 5-6% и ние ще минем 20% инфлация в края на годината. Какво ще правим тогава, как ще компенсираме бизнеса и домакинствата?“, попита Гълъбинов.

 

Той изтъкна, че граничните на Украйна държави са с висока инфлация. Експертът изрази мнение, че ЕК трябва да си даде сметка, че едно е увеличението на инфлацията в еврозоната – 8,6%, а друго – високата инфлация над 15-16% в страните от Източна Европа:

 

„Ако Брюксел иска да ни помогне, нека да се отчетат и нашите закъснения, но да започнат да ни дават първи плащания по Плана за възстановяване. Това ще ни помогне да се задържим на едно добро ниво на инфлация до края на годината, за да има постъпление на инвестиции. Най-добре се бори инфлацията като има инвестиции“.

 

Финансовият анализатор уточни, че в България трябва да се търси стесняване на двете граници – увеличение на ръста на икономиката и постепенно свиване на инфлацията, успоредно с политика по доходите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3689 |07.06.2022 Световната банка предупреди за опасност от стагфлация, войната в Украйна спъва глобалния растеж . 1| 4442 |09.03.2021 Станислав Попдончев: Рискът и несигурността за предприятията остават . 5| 13191 |17.05.2017 М. Димитров за Фрог: Цирк е назначението на Първанов за зам.-министър, рискът АЕЦ ”Белене” е висок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads