Реклама / Ads
8| 8101 |23.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ромски фондации погълнаха 4 млн. долара

.
Прокуратурата почва проверки в цялата страна, шефове си купували скъпи коли, вместо да обучават циганчета
 
Над 4 млн. долара са потънали в ромски фондации за три години. Средствата са усвоени по линия на Десегрегационната програма на „Ромският образователен фонд – Будапеща”, осъществени в периода 2005-2010г. Много от фондациите са дублирали проектите си и са взимали пари едновременно от няколко места.

„Започнали сме масови проверки в цялата страна. Образувани са преписки в София, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Видин, Хасково, Монтана, Благоевград, Кюстендил, Плевен, Пазарджик. Междувременно от полицията са изискани допълнителни материали, включително разходни документи за получените и усвоени от неправителствените организации средства. В рамките на ревизиите са получени писмени обяснения от ръководителите на организациите, техните счетоводители и други лица, които имат отношение към данните”, разкри пред „Торнадо” източник от прокуратурата.

„Крадено е поголовно. Ние няма да оставим нещата така, защото това са пари на ромите, а са отишли за съвсем други цели. Нарушенията са страшни”, коментира пред „Торнадо” лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев. Някои от допуснатите нарушения са наистина скандално фрапиращи. С пари за интеграция на ромите са плащани наеми на паркинги, бензин, ремонт на автобуси, без да се посочва чии са, нито пък договор за наем. Средства са давани за скъпо струващи офиси, купувани са луксозни мобилни телефони или пък техника, която после е отивала за лична употреба. От проверката е станало ясно, че липсват всякакви разходни документи за превоз на ученици и за маршрутите, по които са пътували тези автобуси. На места са харчени пари уж за учебници за най-малките, въпреки че по закон те се отпускат напълно безплатно от просветното министерство.

Други представители на ромски фондации пък са си писали космически хонорари за „консултантски услуги”. Сред тях е и шефът на „Лозенец” – Стара Загора Александър Крачолов, който си изписва еднократно възнаграждение от 45 хиляди евро.
Проверката на прокуратурата е установила и други подобни нарушения. Голяма част от средствата са изразходвани за заплати на ръководителите на проекти по места (най-често това са самите ръководители на неправителствените организации), както и за други лица – координатори, психолози, административни и финансови сътрудници. „На практика много малка част от отпусканите пари е отивала по предназначение. Повечето от средствата буквално са се прахосвали. Значителен дял от отпуснатите пари са харчени неоснователно за административни разходи: наеми, офис оборудване, командировки, консумативи, сметки за телефон и ток”, коментират още от държавното обвинение.

Някои от фондациите са успявали да прибират пари едновременно от две, три места. Например „Дром Видин” получава пари и от Министерството на образованието, а „Романи Бах” – Факултета е финансирана и от Столична община. „На практика те са
крали на 200% Проверката ни установи, че повечето от парите са отишли за частни нужди”, твърдят разследващи. Справка в счетоводните документи показва, че двете фондации са успели да усвоят общо над 722 хил. долара. Още толкова са получили и от държавни организации. Сред фрапиращите случаи е и този с шефа на Мултиетническа фондация "Напредък" – Пазарджик, която е спечелила по проекти 204 975 долара. Проверката е установила, че по-голямата част от тези суми са оправдани като наеми на офиси, заплати на секретарки и технически персонал. Пак с пари по проект е купен и луксозен автомобил, записан на името на Пламен Цанков – шеф на фондацията.

Обект на прокурорски проверки е и „Младежка ромска организация Сливен”. Там пък шефка на фондацията е Стела Костова, която е едновременно и общинска съветничка. Разследващите установяват конфликт на интереси защото вече като държавен служител Стела Костова взима решения да бъдат отпуснати пари на собствената й фондация. Отделно тя получава финансиране от над 237 хил. долара по проекти на ромски образователни програми. Повечето от взетите на мушка организации са представяли само отчети за изразходваните средства, без да покажат първични счетоводни документи.
Има и пари, отпускани щедро на роднински начала. Например „Дром – Видин” е получила 380 972 долара от Ромски образователен фонд – Будапеща. По същото време начело на фондацията е Донка Панайотова, която се пада леля на зам.-шефа на фонда Румян Русинов. Според разследващите фондацията също е допуснала редица финансови нарушения и отклоняване на средства. Одитът, подписан от Румян Русинов, обаче констатира, че леля му е изрядна.

„Тя не ми е чак такава роднина”, твърди той пред в. „Торнадо”. Според Румян Русинов проверките на прокуратурата срещу ромски фондации са тенденциозни. „Ако не ставаше въпрос за роми, нямаше да е така. Това се прави, защото смятат, че циганите крадат. Върху нас има оказан натиск. Фондациите, на които сме отпускали пари, са изрядни. Елате да видите във „Факултета” колко ромчета сме вкарали в училище!”, твърди още Румян Русинов. Но никой от облагодетестваните от далаверите на неправителствените организации не дава смислен отговор защо ромската общност продължава да бъде неудобен въпрос за България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5075 |05.03.2011 200 долара за барел суров петрол? . 0| 5419 |31.05.2010 Още 430 хил. долара за горска реформа . 2| 5277 |19.06.2009 Лукойл купува 45% от холандската компания TRN за 725 млн. долара . 0| 6269 |23.05.2009 General Motors получи още 4 млрд. долара заем от правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads