Реклама / Ads
3| 7555 |07.10.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Румен Гълъбинов за Фрог: Фискалният резерв се надува със заеми

.
Румен Гълъбинов
Надуването на фискалния резерв с взети заеми е подвеждащо и недалновидно. Това коментира пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов по повод твърденията на управляващите, че фискалният резерв нараства.
 

Емитирането на нов дълг и включването му в резерва, води до неговото изкуствено повишаване. По тази причина е коректно тези суми да не се водят към резерва, защото структурата на резерва дава яснота за това колко е всъщност размерът му.

 

На практика през последните 3 години България емитира нов външен дълг и насочи голяма част от валутните средства към резерва, който нарасна с почти величината на самия дълг. 

 

Поради драстичния спад на инвестициите към момента се оказва, че реално фискалният резерв може да се пълни отново от заеми, като другият източник до 2020 година остават прихващанията от плащанията на фондовете на Европейския съюз. 

 

Добре би било в резерва да не се включват вземанията от фондове на Европейския съюз, като тези суми да не се водят към резерва и да се предприеме друг подход. 

 

Нека за оценяването на фискалния резерв да се приспадат, както бъдещите вземания от  Европейския съюз, така и сумите, постъпили от емитирането на нов дълг. 

 

Защото фискалният резерв трябва да се пълни основно с приходи от приватизация, концесиониране и бюджетни излишъци, а не с еврофондове и нови заеми.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9641 |04.10.2017 Румен Радев сряза Борисов: Не може да има разбирателство с управляващите в името на корупционен комфорт . 2| 5776 |04.10.2017 Само във Фрог: Спрягат Калоян Топалов за шеф на единния антикорупционен орган . 1| 7137 |03.10.2017 Само във Фрог: ГДБОП изтърва нарочен за арест при прехвалената акция във Враца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads