Реклама / Ads
5| 5713 |24.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

САПАРД скара общинари и министри

.
Томислов Дончев
Министрите от кабинета на премиера Бойко Борисов са в спор да се опростят ли на общините финансовите корекции за неправомерно изхарчени пари по САПАРД. Новината съобщи днес пред журналисти министърът по еврофондовете Томислав Дончев.
 

От кабинета по-късно уточниха, че тази "амнистия" за общините- нарушители може да струва на държавната хазна 20 млн. лева.

Дончев припомни, че проектите по САПАРД бяха вкарани в три списъка - такива с доказани нарушения, спорни и изрядни. Общините нарушители от първия списък би трябвало да се санкционират, но те са поискали амнистия за глобите. Става въпрос за 20 общини, на които им е наложена финансова корекция от 25% от размера на договора или общо 4.058 млн. лева. "Амнистията" означава, че тези пари ще им се покрият от държавния бюджет, вместо по програма САПАРД.

Ако правителството реши да опрости корекцията от 25%, т.е. да плати сумата от хазната, ще трябва да доплати и за други общини, защото "иначе няма да е честно". Те не са получили никакво финансиране, заради корекция от 25%, която смъкнала изпълнението на договора под 50% и според правилата не подлежи на финансиране. Така "амнистията" на нарушения по САПАРД ще струва на държавата 20 млн. лева.

Министърът обясни, че такава мярка едва ли би се обсъждала, ако не беше фактът, че общините са сключвали незаконни анекси към договори по САПАРД след препоръка на служители от Държавен фонд "Земеделие" и не било съвсем коректно сега те да понасят последствията.

Министър Дончев каза, че тези служители били повече от един и не знае какво се е случило с тях в последствие. Освен това спорните проекти по САПАРД се били случили отдавна, преди години и сега било трудно да се установи вината на бенефициенти, възложители, изпълнители и т.н.

Общините със сигурност ще бъдат глобени за неправомерно сключени договори по ИСПА, каза министър Дончев, но не уточни размера на финансовата корекция. По-късно от екипа на министъра обясниха, че заради нарушения на Агенция "Пътна инфраструктура" по проектите "Техническа помощ за подготовка на пътни проекти по направление на общоевропейските транспортни коридори" и Възстановяване на транзитни пътища проект ІІІ-част от Пан-европейски транспортен коридор" България ще върне в бюджета на ЕС 3.16 млн. евро.

Дончев каза още, че ще се създаде механизъм за помощ на общини, които ще търпят глоби заради лошо възлагане на европроекти. Има случаи, когато договорите, сключени в нарушение, дори да не е грубо, надхвърлят няколко пъти бюджета на общината и тя трябва да плаща глобата 10-20 години. Имало такива случаи в общини, които включвали дискриминационни условия в конкурсите, или пък възлагали проекти, които никой не използвал в последствие. Министър Дончев не назова общините, защото още нямало окончателно решение за налагане на санкция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5394 |30.11.2010 Министри от ЮИЕ нищят проблеми в енергетиката . 1| 4935 |06.07.2010 Общинари бистрят промени в Закона за морските пространства . 2| 5756 |23.06.2010 Цената на газа скара "Булгаргаз" и ДКЕВР . 0| 5823 |22.06.2010 Плаж "Корал" скара кмет и министерство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads