Реклама / Ads
6| 5341 |05.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сърбия дава рамо на АЕЦ "Белене"?

.
Сърбия е готова да участва в строежа на АЕЦ "Белене" и да финансира 5% от стойността на проекта. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на визитата си в Белград, цитиран от сръбският вестник "Данас".
 

Въпреки че сръбското министерство на енергетиката отказва коментар, според източници на изданието информацията е вярна, а сметките сочат, че участието на Сърбия би могло да бъде най-малко 100 милиона долара. "Става въпрос за изключително добър проект", казва още висшият правителствен представител пред "Данас".

"Фактът, че тази централа ще се строи на територията на България означава, че няма нарушение на Мораториума за изграждането на атомни централи на територията на Сърбия. Чрез участието си в строителството ще получим по-евтина електрическа енергия, както и възможността да се намери работа за експертите и младите кадри, които се занимават с ядрена енергетика. На този етап няма подписан договор. С изхвърлянето си в публичното пространство - за сръбско участие, властите в София искат да подобрят позициите си при преговорите", пише още "Данас". Изданието припомня, че българският президент Георги Първанов преди време официално е предложил на Сърбия да участва в енергиен проект на Дунав.

Илия Плечаш от Института за ядрена наука смята, че е добре Сърбия да участва в изграждането на АЕЦ “Белене“.

"Нямам точна информация за участието на Сърбия в този проект, но категорично смятам, че това е от полза за нас. Предполагам, че нашето участие в него ще бъде символично, но то е важно за нас, за да получим известно количество ток, още повече, че в следващите 20-30 години подсигуряването на ток ще бъде изключително важно, а в самата Сърбия тока ще намалява", казва още Плечаш. Според него за изграждането на 1000 мегавата ще са необходими около 2 млрд долара.

"Данас" припомня в края на публикацията казаното от премиера Борисов, че "Сърбия има готовност да участва с около 5 на сто в изграждането на АЕЦ “Белене“...България иска това да бъде балкански, европейски и ясен проект". "Според Борисов ако се намерят инвеститори, този проект може да бъде осъществен много бързо", пише още изданието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5124 |03.05.2010 Продават горите при нови правила . 9| 6108 |16.04.2010 Неграмотен циганин лъже НАП за 8 млн. лв. . 26| 10010 |14.04.2010 К. Парамов: Юпитата разбраха колко жестоко са ощетили България . 0| 5133 |13.04.2010 Създаване на енергийна борса обмисля кабинетът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads