Реклама / Ads
26| 12352 |24.11.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сатър! Газовите уредби на автомобилите - незаконни !

.
Газовите и метанови уредби ще станат незаконни от 1 март догодина, ако в големия талон изрично не е посочено, че колите могат да се движат освен на бензин и на друго гориво, пише в. Монитор. Поставянето на инсталация за алтернативно гориво ще се счита за изменение в конструкцията на автомобилите според наредба № Н-3 на транспортното министерство, която влиза в сила от тази дата.
 

Промяната ще засегне 800 000 шофьори, които ще трябва да платят около 300-400 лева, за да получат протокол, според който колата им е проверена. С него трябва да отидат в КАТ, за да бъде вписано в големия талон, че колата може да се движи и на газ или метан. Едва тогава уредбите ще бъдат узаконени и собствениците няма да подлежат на санкция. Единственият шанс шофьорите да спестят тези пари е до 1 март да отидат в КАТ и да впишат в големия талон алтернативното гориво, с което колата може да се движи. Това се води смяна на регистрацията и струва само 20 лева. За целта трябва да носят всички документи на колата, валидна гражданска отговорност и да заявят желанието си за смяна на регистрацията. „Представяте ли си какъв митинг ще стане пред пунктовете на КАТ, защото е логично всеки да иска да спести тези пари”, коментираха от „Пътна полиция”. От там допълниха, че в столичния КАТ вече има в пъти увеличение на такива заявления.

Освен за завареното положение наредбата ще важи и за всички автомобили, които си слагат газови или метанови уредби след 1 март. Тогава обаче те ще са задължени да платят около 400 лв. за прегледа на изменението в конструкцията на колите си. Цената на услугата още не е уточнена, тъй като фирмите и сервизите, които ще я извършват, още имат време да кандидатстват за разрешително. В момента има само две лаборатории, които одобряват измененията в конструкцията на автомобилите, но, ако искат да издават протоколи и за газови уредби, ще трябва да кандидатстват за разрешително. За такова ще могат да кандидатстват и други пунктовете в страната. Едва след получаването на разрешителните ще бъде калкулирана стойността на прегледа, но експерти твърдят, че тя няма да е по малка от 300-400 лв.

Всеки, поставил газова или метанова уредба, ще трябва в 30-дневен срок да отиде в КАТ и да отрази промяната в горивото. При проверки на пътя катаджиите ще могат по номера на автомобила да проверят в системата дали колата е пререгистрирана. Ако има газова или метанова уредба и това не излезе в регистрацията, пътните полицаи трябва да спрат временно автомобила от движение.

Експерти от „Пътна полиция” коментираха, че промяната не е толкова наложителна и все още има шанс министърът на транспорта да промени наредбата и или да удължи гратисния период или изобщо да отпадне това изискване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5328 |19.07.2011 Търсим подкрепа от ЕС в газовите преговори с Русия . 6| 4789 |08.07.2010 Трайков разследва газовите дружества, намесва се и ДКЕВР . 0| 4651 |04.03.2010 Чакаме благословията на ЕК за газовите проекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads