Реклама / Ads
0| 5343 |19.07.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Търсим подкрепа от ЕС в газовите преговори с Русия

.
Трайчо Трайкив
България е предложила на Румъния да изпратят съвместно писмо до Европейската комисия (ЕК) с молба за подкрепа по отношение на газовите преговори с Русия.
 

Според икономическия министър Трайчо Трайков обявяването на свободните капацитети по транзитните газопроводи трябва да стане задължително, а не както е в момента - конфиденциална информация.

Трайков е отправил предложението към румънския си колега Йон Аритон по време на посещението си в Букурещ, съобщи МИЕТ в понеделник.

Двете страни имат общ казус по прилагането на Третия европейски енергиен либерализационен пакет и съществуващите клаузи за конфиденциалност в двустранните им договори с Русия. Те ще предоставят информация на ЕК и заедно с комисията ще предприемат общи действия за намиране на решение.

Приоритет за нашата страна е изграждането на междусистемната газова връзка с Румъния, подчерта министър Трайков.

Той информира румънския си колега за стартиращата процедура за избор на изпълнител за подводния участък Русе – Гюргево, който ще преминава по дъното на р. Дунав, както и за началото на строителството на надземната част на българска територия.

"За България изграждането на междусистемните връзки с нашите съседи и участието ни в големите газови проекти като "Набуко" и "Южен поток", е част от стъпките към диверсификация и увеличаване на възможностите за избор", подчерта Трайков, цитиран от пресцентъра си. По думите му такава възможност за България може да се окаже и шистовият газ, за който страната ни започва проучвания.

"Когато сме убедени, че екологичните рискове са минимални и че такъв добив е търговски обоснован, е необходимо да консолидираме обща позиция в ЕС", допълни той.

Двамата министри обсъдиха съвместните хидроенергийни комплекси по р. Дунав. През септември в София ще бъде подписан Меморандум за подготвителни действия за реализацията на проектите край "Никопол – Турну Мъгуреле" и "Силистра – Кълъраш". Те ще произвеждат общо над 3 800 GWh електроенергия, ще подобрят транспортните връзки и двустранния стокообмен.

По-късно Трайков ще посети румънската електроенергийна борса, която ще се обедини с изграждащата се в момента българска борса. В края на ноември 2010 г. двете страни подписаха Меморандум за обединяване на електроенергийните пазари на двете страни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6030 |31.05.2011 И ДПС бяга от подкрепа на пакта "Дянков" . 2| 5916 |27.02.2011 Г. Стойчев: Валутният борд има висока подкрепа . 6| 4803 |08.07.2010 Трайков разследва газовите дружества, намесва се и ДКЕВР . 6| 6125 |22.04.2010 "Подкрепа" готви протести, търси подкрепа от PSI и EPSU

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads