Реклама / Ads
0| 4947 |19.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Създават горски холдинг с 6 предприятия

.
Мирослав Найденов
Създаване на един горски холдинг с шест предприятия предвижда новия законопроекта за горите. Това заяви в Стражица министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, пише "24 часа".
 

Земеделският министър уточни, че те ще бъдат териториално разпределени в странатана,  базата на сегашните 16 регионални управления, като по всяка вероятност ще бъдат намалени на 14. И ще се занимават само с дърводобив и управление на горския ресурс.

В същото време ще бъде създаден изключително силен горски инспекторат. „Така ще ги отделим и хората, които ще контролират, няма да имат нищо общо със самата дейност по дърводобив, за да нямаме съмнения за незаконна сеч и за несъбиране на необходимите такси", поясни Найденов.

В законопроекта се предвижда също  да бъде сложен ред в заменките. „Тези режими по изваждане от държавен горски фонд и преотреждането му за други нужни, ще бъдат разписани така, че да не остави впечатления, че държавата е ощетена, а някой облагодетелстван", заяви Мирослав Найденов.

Новият закон за горите е пуснат за междуведомствено съгласуване. Поради тази причина Найденов е предприел поредица от срещи със специалисти. Той съобщи, че Великотърновска област заедно с Ловешка са областите с най-много недържавни гори. „Искам колегите, които ежедневно са в контакт със собствениците на тези гори, да ми кажат всичко за управлението на тези гори", заяви министър Мирослав Найденов.

Дали сме заявка за изравняване на субсидиите на единица площ със старите страни-членки от Европейския съюз (ЕС), каза още Найденов. Той обясни, че и България, и Румъния е направила това искане за по-бързо изравняване на субсидиите във връзка със следващия период и с реформата на общата селскостопанска политика. „Хубаво е, че това съвпада с намеренията на новия комисар по земеделие, защото преди да бъде избран за комисар в неговата програма имаше залегнало такова намерение", обясни министър Найденов.

Той обаче посочи, че големият дебат в рамките на общата селскостопанска политика е дали да бъде запазен размерът на субсидиите и припомни, че общата селскостопанска политика като бюджет ангажира около 48% от целия бюджет на Европейския съюз. Някои страни настояват той да бъде сведен до 33%. „21 от страните са обединени да бъде запазено финансирането, а пък в това искане ние настояваме да получим и по-бързо да бъдат изравнени субсидиите на нашите земеделски производители с тези на старите страни-членки'', обясни министър Мирослав Найденов.

Има идея да се прехвърля държавна собственост за ползване от общините. Желанието на правителството е съответната община да използва ресурс и да създава работни места. „Ако всичко е прозрачно ние сме склонни да помагаме, а не да пречим. Видяхте, че с поправки в закона за земята можем, т. нар. член 19, да ги дадем за управление на общините. Ако трябва някъде ще дадем и горски фонд. Въпросът е да го направим, за да има полза от това и да не останат с впечатление, че държавата е ощетена", заяви Найденов. Той заяви, че е поправена наредбата за директна продажба, която бе върната от Брюксел и посочи, че е изпратил лично началник отдел безопасност на храни да я върне обратно. "Чакаме да ни я върнат, за да можем да я пуснем в действие и да могат хората да предлагат и ако някой търси, да отиде да си купи без притеснение, като разбира се продавачът също да поеме ангажиментите си", каза още Найденов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5296 |21.05.2010 Създават енергийна борса, регулираме цената на тока . 0| 5661 |30.04.2010 "Адванс Терафонд" и "Холдинг Пътища" бяха във фокуса на инвеститорския интерес . 0| 6498 |05.02.2010 "Трейс груп" и "СК 13 холдинг" с най-ниска за магистрала "Тракия" . 0| 5047 |17.11.2009 Създават Съвет за развитие на капиталовия пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads