Реклама / Ads
11| 7603 |26.03.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Швеция може да участва в модернизацията на Българската армия с противокорабни комплекси, многоцелеви оръжейни системи и високоточни бомби

.
Шведската компания Saab би участвала в бъдещи конкурси за модернизирането на Българската армия в три основни направления - противокорабни комплекси, преносими многоцелеви оръжейни системи за сухопътни бойни действия и високоточни бомби. Компанията има готовност да предложи и продукти, между които подводници и радари. Купуването на военната техника може да се извърши както директно от компанията производител, така и чрез междуправителствени договорености.
 

Това стана ясно днес на конференция за сигурността в Черно море, организирана от шведската военно-промишлена компания Saab, която се проведе в Информационния център на Министерството на отбраната. По думите на Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab и директор за Централна и Източна Европа, компанията има нишово превъзходство в противокорабните комплекси като RBS15 Mk3, в преносимите многоцелеви оръжейни системи за сухопътни бойни действия Carl-Gustaf, при високоточната бомба GLSDB, разработвана заедно с Boeing.





Стоянова заяви, че при интерес от българска страна за придобиване на военни платформи чрез договори правителство-правителство, шведското правителство би могло да отговори. Към момента такива запитвания и преговори не се провеждат. 


“Стабилната политическа ситуация е предпоставка за по-бързото реализиране на превъоръжаването на армията”, посочи вицепрезидентът на Saab.


.
На снимката: Димитър Гърдев, Фредрик Хасел, Мигел Свенсон и Красимира Стоянова

 

“Говорейки за войната в Украйна, заключенията, които можем да извлечем са, че вече никой не може да се скрие, затова трябва да пазим войниците си. Ако не можеш да защитиш кораба си, този кораб ще бъде потопен. В Черно море видяхме колко кораби вече са на дъното на морето. Друго заключение е, че всеки може да се бие - не само младите мъже, а дори напротив, те по-скоро трябва да бъдат изкарани от военните действия заради склонността им да поемат рискове. В Украйна жените също показаха, че могат да се бият”, коментира шведският отбранителен експерт Фредрик Хасел.


По думите му изграждането на ефективни логистични вериги също е много важно. Друг важен елемент в модерната война - модерната военна индустрия, която може да изгражда капацитет и количество по отношение производството на боеприпаси. 


По думите на шведския експерт, след влизането на Швеция в НАТО, което се случи по-рано през март, се затваря една врата на несигурност. “След инвазията в Украйна, първо Финландия, а след това и Швеция, стигна до заключението, че създаваме несигурност, вместо сигурност в Северния фланг на Европа. След влизането на Финландия и Швеция в НАТО, затваряме тази несигурност. Вече сме част от Алианса, за да запазим мира”. 






Хасел отбеляза още, че с членството на Швеция и Финландия се гарантира сигурността в Балтийско море, както и сигурността на балтийските държави. Той подчерта и високото ниво на ефективност на морския флот на двете държави. “Нашите сили са организирани, тренирани и развивани с една цел - за да обясним на Русия, че не трябва да ни атакува”. Друг принос на Швеция по думите му е развитата военната индустрия в страната.


В рамките на събитието изказване направи и Димитър Гърдев, експерт по международна политика и сигурност. “Това е нов вид война. България трябва да се стреми към системи, които са интегрирани в общата информационна система на НАТО. Това веднага покачва капацитета и възможностите на въоръжените сили”, посочи той.


По думите му сред средствата за отбрана, които България се нуждае, са бомби с малък диаметър (GLSDB). “В момента възможностите за поразяване в дълбочина от 80 до 150 км. са силно ограничени. Имаме само една такава система, която е доста стара - ОТР “Точка”. 


.

На снимката: Петър Грабе представя възможностите при сухопътни бойни действия


“Черно море е особено. Може да нямате никакъв флот, но да потопите флота на другата държава”, каза още Гърдев и отчете необходимостта Българската армия да придобие противокорабни ракети с възможност за атака от суша, подобни на представените на по-късен етап от конференцията такива ракети RBS15. 


“Плановете за усилване на бреговата охрана на Румъния и България основно включват брегови ракетни комплекси, интегриране на двете държави в общата информационно-разузнавателна система на НАТО. Има много сериозни планове за разширяване на базата в Констанца, Румъния и за изграждане на нова въздушна база, в която да бъдат разположени авиационни сили на Алианса”, обобщи Гърдев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2966 |26.03.2024 Икономистът Георги Ангелов: Отлагаме еврото с 2 години със спиралата от избори . 0| 2725 |26.03.2024 Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми с проф. д-р Сабри Джавкайтар на 06.04.24 г. в София . 0| 4082 |25.03.2024 Най-добрите игри през март 2024: Рейтинг на българските казина . 1| 5035 |23.03.2024 Левон Хампарцумян обяви проблем за еврото в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads