Реклама / Ads
0| 5412 |26.09.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Синьото гориво - или ще стигне, или не

.
Представител на Булгаргаз предупреди за евентуален риск от недостиг на синьо гориво през първите месеци на следващата година заради възможното повишено потребление през този период и намеренията на газовия доставчик да използва част от резервите в хранилището в Чирен, където по думите му са съхранени безпрецедентно малко количества.
 

Шефът на Булгаргаз Димитър Гогов обаче отхвърли тези опасения и обясни, че недостиг на газ не се предвижда. Той допълни, че обичайно резервите възлизат на 380-400 млн. куб. м., колкото са в момента, а се очакват по-добри условия по новите договори за руски газ от началото на 2013-а. По мнението на шефа на Булгаргаз нагнетяването на скъпо синьо гориво сега в Чирен би се отразило на цената на газа в бъдеще.

Тежкото финансово състояние на газовото ни дружество и заплетения възел от българо-руските енергийни отношения ни накара да потърсим мнението на бившия посланик на България в Русия Илиян Василев.

Пред Дарик Василев коментира, че „Булгаргаз" се надява на по-добри условия по новия газов договор и затова не попълва запасите в хранилището в Чирен, но изрази надежда, че „сметките са направени добре", защото при люта зима има опасност те да се окажат неточни.

Василев разкритикува управляващите за острите и необмислени реплики по адрес на руската страна заради иска на „Атомстройекспорт", но подкрепи „твърдата позиция" на страната ни.

Дипломатът посъветва управляващите да внимават с изказванията си, особено ако казусът се решава в съда, защото всяка дума може да бъде приложена като доказателство и там. Василев прогнозира, че ако не се стигне до разбирателство за „Южен поток", руският президент Владимир Путин няма да дойде в България.

Тази година газохранилището в Чирен не е пълно както обикновено. Има едно очакване, че цената на газа по договорите от януари ще бъде по-изгодна. Но тук освен цената много критично значение ще имат и други фактори от гледна точка на сигурността на доставките. Защото знаете, че понякога не цената е проблем, а количеството особено в зимни периоди, каза още Илиян Василев.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7217 |24.04.2012 К. Парамов: Абсурд е горивото да стане 2 лв някой ден . 4| 5457 |12.12.2011 “Лукойл” скрил хил.литри гориво, констатират експерти . 18| 5816 |28.07.2011 Тр. Трайков: Има резервно гориво; цените не трябва да скачат . 22| 6843 |24.02.2011 Далавера с подмененото гориво на АЕЦ!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads