Реклама / Ads
3| 5546 |02.07.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Скандал: Усвояваме едва 10% от европарите

.
Усвояването на средствата по еврофондовете от България е на ниво 7-10%. Това обяви на пресконференция Жан Мари Селер, ръководител на делегацията на ЕК, която е на посещение у нас.
 

Европейският чиновник предупреди, че има риск през 2013 година, когато ще трябва да се удвои усвояването на средства, да нямаме достатъчно подготвени проекти. 

Той каза още, че Европейската комисия е представила проект за бюджет за периода 2014-2020 година и че парите за България ще бъдат записани в закон, ще са абсолютно гарантирани и няма да бъдат променяни като размер в последствие.

Според еврокомисаря по бюджета и финансовото планиране Януш Левандовски за България, Латвия, Литва и Естония като най-бедни държави в ЕС в Бюджета на общността за следващия програмен период от 2014 до 2020 г. са предвидени най-много средства.

Селер отправи препоръката две години преди началото на новия програмен период да имаме готови проекти. Той предупреди, че неусвоените евросредства се връщат обратно.

Министърът по европейските въпроси Томислав Дончев в своя защита заяви, че към момента са договорени 48% от планираните средства, което представлява близо 3,9 млрд. евро, а процентът на плащания в България е 13%, равняващо се на над 1 млрд. евро.

Филип Хат, който отговаря за изпълнението на стратегия Европа 2020 на ЕС по отношение на заетостта, изрази безпокойството си, че Европейската комисия би искала да се повиши производителността на труда в България и да се дадат повече възможности на българите да печелят от заплати. Той подчерта, че образованието и обучението биха могли да подобрят работната сила.

Стана ясно още, че Европейската комисия е одобрила финансирането на първата фаза от строежа на Завода за боклук за София. По този повод Жан Мари Селер изтъкна, че става въпрос за значителен финансов ресурс.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че одобряването на финансирането на завода за боклук означава дългосрочно решаване на проблема с битовите отпадъци на града. Проектът ще бъде изцяло общинска собственост.

Тя уточни, че финансирането на първата фаза възлиза на 69 млн. евро, от които 50 млн. получаваме безвъзмездно, 15 млн. евро чрез заем от Европейска Инвестиционна Банка, а съфинансирането от общината е в размер на 3,7 млн. евро.

Вече са оползотворени 19 млн. по проекта и с одобряването на финансирането те ще бъдат възстановени от безвъзмездното финансиране, подчерта Фандъкова.

Тя каза още, че проектът включва и изграждане на инсталации включително за разделно събиране на отпадъци. Предвижда се първата фаза да приключи през 2013 г.

Фандъкова съобщи, че до края на юли може да започне изграждането на депото и че срокът за изпълнение е 18 месеца, а за инсталациите уточни, че надзорът е определен и предстои избор на изпълнител.

Според оценката на Жан Мари Селер България е отбелязала напредък в някои сектори. Като положителен пример той посочи магистрала "Люлин", пречиствателната станция за отпадни води до София. Той посочи, че софийското метро също напредва, има напредък и по автомагистрала "Тракия", които се финансират със средства по оперативна програма "Транспорт".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 12257 |31.05.2011 Усвояваме 126,6 млн.€ до 2014 от донорски страни . 6| 6331 |26.01.2011 Европарите не са състезание, а средства за реформи . 0| 5428 |05.01.2011 Европарите за ВиК под контрола на МРРБ . 3| 5491 |23.12.2010 ЕК иска по-скоростно усвояване на европарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads