Реклама / Ads
0| 7287 |13.07.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Скандалът с турбините на ”Сименс” постави Германия в неловко положение

.
От няколко дни тече грандиозен скандал, свързан с доставка на газови турбини от немската компания ”Сименс” на Русия, които ”неочаквано” се оказаха предназначени за Крим.
 
А европейските санкции категорично забраняват да се доставят стоки на полуострова, анексиран от Русия и непризнат от нито една държава досега като неразделна част от Русия.

Странното в случая е, че "Сименс" са извършили необходимото при сключването на договора ,като изрично са записали, че турбините не могат да се използват за оборудване на електростанции в Крим. Дори са добавили-не може да се монтират и на електростанции, които ще доставят ток на полуострова.Но когато гръмна скандала и се разбра, че турбините са изпратени в Крим, германската компания доста съмнително се съгласи да подаде иск не в международен съд, а в Арбитражния съд на Москва    откъдето естествено искът бе отхвърлен.

Германските юристи винаги при договори с Русия настояват спорните въпроси да се решават от международен арбитраж, а сега се съгласиха това да стане в руски съд. От друга страна, дори доставката на турбините на Таманския полуостров е доста съмнителна, защото електростанцията там се намира в непосредствена близост до Крим и е нормално токът от нея да отива на полуострова.

Така Германия на Меркел се озова в доста неловко положение, като една от водещите й компании на практика бе уличена, че нарушава европейските санкции срещу Русия.Сега тя трудно ще се противопостави на готвените от САЩ нови санкции срещу икономиката на Русия, които вероятно ще възпрепятстват и строежа на "Северен поток-2".Случаят още веднъж показа, че за германците изгодата и печалбата са доста по-силен стимул от политическите дивиденти. Дали обаче това ще бъде прието от останалите европейски държави и САЩ за нормално, предстои да видим.

Можем обаче отсега да прогнозшираме, че скандалът ще има развитше в следващите седмици. Няма как американците да не зададат въпроси на Меркел, а тя едва ли ще намери добър отговор. Така привържениците на твърдата линия срещу Москва ще спечелят битката срещу лобистите на Путин и ожесточаването на санкциите може да се смята за почти сигурно.

Георги Александров
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6519 |05.06.2014 Скандалът със спрените европари за Бургас ескалира . 3| 5005 |11.10.2010 Бизнесът притисна държавата, постави 5 условия . 1| 4958 |27.05.2010 Дянков постави 3 основни цели до края на мандата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads