Реклама / Ads
69| 6674 |23.03.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Скрити дългове от 12 млн.евро провалиха продажбата на “Горубсо-Мадан”

.
Делян Добрев
Късно снощи се провалиха преговорите за намиране на нов купувач на мините “Горубсо-Мадан”, защото се оказа, че продавачът Валентин Захариев имал скрити дългове за още 12 млн. евро. Това разколеба купувача, обяви по БНТ новият икономически министър Делян Добрев.
 

  

Той потвърди, че тримата потенциални инвеститори на минното дружество са свързания с Минстрой Николай Вълканов, “Химимпорт” и Първа инвестиционна банка..

 

Добрев е убеден, че най-късно до седмица проблемът с неизплатени заплати ще бъде разрешен, като има вариант дори и да не се намери пряк инвеститор, държавата чрез свои механизми да реши проблема.

 

Министърът на икономиката бе категоричен, че проблемът в ОЦК Кърджали и мините в Мадан се дължи единствено на лош мениджмънт. Поради тази причина правителството ще инициира промени в закона за концесиите, с цел да бъдат ограничени некоректни концесионери, както и да им се отнемат правата, когато са неизрядни към работниците и държавата.

 

Новият икономически министър обяви още, че най-късно до една-две седмици министерството ще има ясен и конкретен план как да бъде разплетен казусът АЕЦ “Берете”.

 

Ще представим на обществото ясните стъпки за това, ще има дебат и прозрачност по темата. Нашата позиция е ясна, но все пак ще изчакаме доклада на фирмата, която прави анализ на проекта. Интересува ни колко ще излезе цената на “Белене”, засега е почти сигурно, че ще бъде надхвърлена сумата от 6.3 млрд. евро, а от това ще зависи на каква цена ще получаваме ток в бъдеще. На руснаците може да не им харесва евентуален наш отказ, но ние трябва да защитим националните си интереси, категоричен бе Добрев.

 

Той съобщи още, че има вариант от 1 април цената на газа леко да поевтинее, но на този етап е умерен оптимист, защото “Газпром” трябва да бъде убеден да промени съществуващия договор, според който годишно им плащаме по 1.200 млрд. долара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 79| 15568 |22.03.2012 Дянков: Нов собственик поема дълговете на “Горубсо” – Мадан . 3| 6279 |30.09.2011 Общини с просрочени дългове за 208 млн.лева . 0| 5343 |19.07.2011 Е-коли ощетила БГ земеделци с над 2 млн.евро . 2| 6180 |21.06.2011 "Амнистия" за фермери с дългове ще поиска Найденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads