Реклама / Ads
1| 5215 |13.05.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Слънчев бряг все още без ток

.
Слънчев бряг
Без конкретно решение приключи срещата-дискусия между хотелиери, държава, акционерно дружество и община. Те влязоха в остър конфликт, кой трябва да плати за осветлението в курорта Слънчев бряг.
 

Два часа хотелиери, кметът на Несебър Николай Димитров, представители на ръководството на „Слънчев бряг” АД, главен експерт в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) Любомир Илиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев търсиха решение на проблема с липсата на ток през нощта в туристическия комплекс.

Около 4 000 туристи в момента се разхождат по тъмни алеи след като акционерното дружество „Слънчев бряг”, в което държавата държи 75% от акциите, спря алейното осветление. Причината е, че хотелиерите отказват да заплащат инфраструктурна такса, въпреки че това е залегнало в приватизационните им договори.

Малина Стратиева, изпълнителен директор на „Слънчев бряг” АД, още веднъж повтори, че дружеството няма законово основание да плаща за изразходваното електричество, тъй като въпреки че е собственост на инфраструктурата, тя дефакто се ползва от трети лица, т.е. хотелиерите. Досега е било възможно заплащането на поддръжката на тази инфраструктура, тъй като хотелиерите действително до миналата година са си плащали инфраструктурната такса. Но с отказа си да правят това, тази година няма как парите да бъдат преведени, уточни Стратиева. Тя предложи община Несебър да изплати електричеството на база на това, че събира курортна такса от хотелиерите с мотив, че предназначението на тази курортна такса е именно поддръжка на инфраструктурата.

От община Несебър категорично изразиха несъгласие с това предложение с мотив, че няма как да плащат за нещо, което не е тяхна собственост. „Прехвърлете ни партидите и ние ще платим тока”, каза кметът на общината Николай Димитров.
Той каза, че община Несебър почиства и сметоизвозва улиците на зона Изток и е поела издръжката на полицейските служители в комплекса.

Беше обсъден и още един вариант община Несебър да вземе под наем инфраструктурата, което те октазаха категорично и излязоха с предложение Слънчев бряг АД да продължи да плаща за тока, пък когато инфраструктурата бъде безвъзмездно прехвърлена на тях, те щели да върнат парите на дружеството.

До конкретно решение, обаче не се стигна нито за собствеността на улиците, нито по въпроса кой ще плати осветлението на комплекса, за да не се наруши нормалното протичане на летния сезон. "Отговорността за това може да се търси единствено от Съюза на собствениците и община Несебър", коментира шефката на Слънчев бряг АД Малина Стратиева. Според нея общината иска да получи някакви допълнителни пари от държавата, за да покрива тези разходи по неизвестни причини, тъй като тя вече един път взима такса от хотелиерите, която може да ползва за това.

Любомир Илиев от МИЕ каза, че държавата е положила усилия за решение на проблема и в тази връзка цитира последното становището на министерството, според което няма проблем 7.5 % собственост на държавата да бъдат прехвърлени безвъзмездно на община Несебър.
Това обаче няма как да стане без да се проведе общо събрание и становище на Агенцията по приватизация.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в България Благой Рагин каза по време на срещата, че днес непременно трябва да има някакво решение и да се пусне електричеството в курорта Слънчев бряг, тъй като лошият имидж, който си създаваме с този проблем, не биха могли да ни го създадат дори и нашите конкуренти.

Така или иначе след двучасовите дебати до конкретно решение не се стигна, като се взе решение в 13.30 часа на закрита среща при кмета на Несебър юристи на общината и представителят на МИЕ Любомир Илиев да обсъдят отново проблема.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5326 |05.05.2009 Слънчев бряг сред най-желаните в Скандинавия . 0| 5593 |29.04.2009 Община Несебър отново отказа да плаща за тока в Слънчев бряг . 0| 5506 |23.04.2009 Пускат тока в Слънчев бряг . 0| 5275 |07.04.2009 Хотелиери на бунт, искат инфраструктурата на Слънчев бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads