Реклама / Ads
6| 5230 |22.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Совите" в акция и в Германия

.
Симеон Дянков Източник: Вяра Йовева
Голямо развитие по операция "Сови" замисля министерството на Симеон Дянков. Още тази седмица служители на НАП заминават за Германия, за да се запознаят с информацията за диска с евентуални имена на хора, които не са платили данъците си в България, а се изнесли пари в Швейцария.
 

"Ще си изискаме данъците на тези големи суми", бе категоричен пред Pro.bg вицепремиерът.

Той обясни, че правителството работи съвместно с германските си колеги, но още не са тръгнали директно към банките.
"Това на нас нищо няма да ни струва. Премиерът Борисов има добри лични отношения с Меркел, ние с Шойбле се харесваме. Така че на базата на харесване, без пари ще вземем тази информация”, допълни Дянков.

Финансовият министър обясни, че по "Совите" се работи от над два месеца, с цел да бъдат установи нарушителите на акцизния режим тръгна в цялата страна. Тя подпомага „Наглите” и „Октопод” и ще продължи поне още месец-два.

Симеон Дянков припомни последните два удара в рамките на операцията – във Варна и в Лесово. "Затворихме една бирена фабрика, с доста бира без бандерол”, подчерта той. „Това е първата част на „Совите”– акцизите, а втората – проверката на физическите лица, които не са се регистрирали по ДДС и не са си плащали данъците на суми от над 50 хил. лева. Сред тях има много известни имена, но когато ги регистрираме и те не си платят данъците, тогава имената им ще станат известни. Регистрацията по ДДС вече започна”, обясни финансовият министър.

Освен това Симеон Дянков обяви, че подкрепя идеята на президента Георги Първанов да бъдат отворени икономическите досиета.

Според финансовия министър това е добра идея и обясни, че операция „Совите” е паралелна идея с тази на държавния глава – ние отваряме данъчните досиета, той настоява за икономическите, категоричен бе Дянков.

По повод повишаването на акциза на цигарите и контрабандата им, вицепремиерът заяви, че не по-високият акциз увеличава незаконния им внос и износ: „За 2009 година до 40-50 процента се е вдигнала контрабандата, без да е бил вдигат акцизът”, подчерта Дянков. Според него, самите фирми, разпространители, вносители и производители на цигари, са има участие в контрабандата на цигари. „Реално тези фирми са част от контрабандата. Като се заговори за „Булгартабак”, кой скача? Корнелия Нинова и Сергей Станишев. Нелегално тези фирми са работили за тези политици, затова скачат. „Ако директорът на „Булгартабак” продължава да се държи така нагло, няма да е директор дълго време”, закани се финансовият министър Симеон Дянков.

По повод писмото с икономически предложения до финансовото ведомство, министърът заяви, че идеите на Алексей Петров, препратени чрез ССИ, са твърде смешни от икономическа гледна точка, за да заслужават коментар. Вицепремиерът беше категоричен и по друга тема –петролопровода Бургас-Александруполис: "Ще им казваме твърдо "НЕТ"! Докато няма екологична оценка, твърдо стоим зад жителите на Бургас и няма да позволим строителство”.

За „Белене” обаче Дянков допълни, че проектът може да види бял свят. Вече няма държавна гаранция по сделката и това за нас е голям успех. Трябва обаче да намерим и европейски инвеститор. Ако няма такъв инвеститор – няма да има „Белене”, ако има – ще има, заяви вицепремиерът. По повод определенията си за „съсели” и „старчета”, Дянков каза, че това е американският начин на политика: каквото си мислиш, си го казваш.

"Страстите ги възбуждам и от едната, и от другата страна. Криза е, финансовият министър няма как да не разпалва страстите", допълни с усмивка Симеон Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5907 |19.02.2010 Дянков пуска "Совите" в хазарта и търговията с акцизни стоки . 4| 4818 |13.02.2010 Microsoft в акция срещу пирати . 3| 5535 |29.01.2010 Германия обърна гръб на пистите в България . 0| 5179 |12.01.2010 НАП в акция срещу обороти ментета и скрити печалби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads