Реклама / Ads
0| 5522 |28.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

СПА и Улнес с най-добри позиции в туризма

.
Анелия Крушкова Източник: Вяра Йовева
България има огромни възможности в развитието на СПА и Уелнес-индустрията. 8 000-те минерални извори, които страната притежава, са допълнителен стимул за развитието на този тип туризъм и дават допълнителен потенциал.
 

Това каза председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова на Втория Специализиран бизнес-обмен форум по Спа и Уелнес – Булспа 2009, провеждащ се в курорт „Златни пясъци”.

В момента, а и за в бъдеще, българският туристически бизнес прави много за развитието на СПА-туризма. Срещи като тази допълнително ще ускорят неговото развитие, допълни Крушкова.

По нейните думи, въпреки че Държавната агенция по туризъм ще бъде закрита около 20 октомври, това по никакъв начин няма да се отрази негативно на българския туристически бизнес, който вече е частен субект.

Независимо от спада на чуждестранните туристи, за първите седем месеца на 2009 българският туризъм има относително добри резултати, коментира председателят на Държавната агенция по туризъм. Спрямо същия период на миналата година спадът на броя на туристите е с 3.9 процента и тези данни не са драматични, категорична бе тя.

Крушкова посочи, че още по-малък е спадът на приходите от туризъм в Брутния вътрешен продукт, като в края на юли той е 2.6 на сто. През август се надявам спадът да намалее и резултатите да са около нулата, коментира още тя.

По думите й се запазва стабилността на туристите от ЕС, които посещават България. Има страни, при които отчитаме увеличение на туристите като Германия с почти 17 процента и Русия - с 18 на сто, каза още Крушкова.

Според Анелия Крушкова сега е много важно да се запазят руските туристи, защото те традиционно харесват България. При туристите от Русия можеше за имаме по-голям ръст, ако голяма част от тях нямаха имоти в страната, защото притежаващите такива получават тригодишни визи и не ги водим като туристи, посочи тя.

Председателят на агенцията съобщ още, че се отчита ръст на туристите от Полша - с 48 процента, Беларус - 64 на сто, както и от Молдова, Чехия и Унгария. Много добре, че туристите от тези страни се завръщат, защото през последните 10 години те се отдръпнаха от нашия пазар, каза още тя.

Анелия Крушкова каза, че все още е рано да се правят прогнози какъв ще бъде зимния туристически сезон и дали ще има спад на чуждите туристи. Това ще стане ще стане по-ясна след туристическото изложение в Лондон в средата на ноември, където България ще участва със собствен щанд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14060 |09.06.2009 Ванкувър - най-добрият за живеене град в света . 0| 6069 |23.03.2009 Награждават най-добрите строителни продукти . 0| 5733 |24.06.2008 НАП получи награда за най-добри електронни услуги . 0| 5678 |27.11.2007 България избрана на три важни позиции в структурите на Световната организация по туризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads