Реклама / Ads
1| 4908 |17.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Спешни антикризисни мерки искат синдикатите

.
КНСБ и КТ „Подкрепа" са сериозно обезпокоени, че реализацията на редица мерки от антикризисния план на правителството все още се бави, а работата по някои от тях дори не е започнала.
 

Синдикалистите и от двете организации излизат с открито писмо до социалния министър и правителството, в което призовават антикризисния план да бъде актуализиран и да се започне незабавна работа по него.

От синдикатите подсещат, че изнесените наскоро данни за степента на усвояване на средствата от структурните фондове на ЕС показва, че все още не е постигнат пробив и в това отношение. Поради това респективно се забавя и реализацията на поредицата инфраструктурни проекти, заложени в програмата. Те настояват да се извърши обстоен преглед на причините за критично ниското усвояване на средствата от еврофондовете, тъй като те са основен източник за финансиране на голяма част от антикризисните мерки.

Считаме за необходимо националната антикризисна програма да се ревизира и обогати, като се фокусира към мерки с краткосрочен и дългосрочен характер за изход от кризата и реализирането на нов модел на устойчив растеж, посочват още от синдикалните организации.

Затова КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за реализирането на нови антикризисни политики и мерки. Те предлагат спешно създаване и незабавно привеждане в работен режим на Антикризисен съвет към министър-председателя, както и постигане на надпартиен общоинституционален консенсус и единодействие за прелом в политиката по усвояването на средствата от оперативните програми на ЕС.

Освен това е необходимо насърчаване на кредитирането, в т.ч. чрез Българската банка за развитие, укрепване на държавния Гаранционен фонд за обезпечаване на кредити, активна намеса на държавата, актуализация на активната политика на пазара на труда и бюджетните средства.

Синдикатите искат още да бъдат преосмислен от кабинета рестриктивният подход към политиката на доходите още от второто полугодие на настоящата година.

Тревога у синдикалистите предизвикват и реформите в здравната и пенсионната системи, особено в условията на криза.
Затова и те настояват за широко обсъждане и преосмисляне на подхода към структурните промени в здравеопазването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4863 |28.12.2009 Взети са мерки да няма нова газова криза . 6| 5170 |17.11.2009 Синдикатите искат оздравителен план за Кремиковци . 5| 5209 |16.11.2009 Синдикатите недоволни от "малката пица" на Дянков . 2| 5258 |05.11.2009 “Черен” списък за длъжниците на ДДС искат индустриалците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads