Реклама / Ads
15| 4836 |23.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Спрете енергийния октопод, докато може

.
Мартин Димитров
Има един въпрос, който е сечение на интересите на президента, на премиера, на ГЕРБ, на „Атака”, на Яне Янев, и това е АЕЦ "Белене". Това каза лидерът на СДС Мартин Димитров.
 

Днес от СДС призоваха АЕЦ "Белене" да бъде спрян днес, защото утре след като "капанът щракне", ще е късно.

"До вчера отговорността беше на предишния кабинет, а сега вече е на ГЕРБ. Сиренцето е в капана са тези 2 млрд. евро, но когато премиерът посегне да ги вземе, тогава капанът ще щракне", категоричен е Мартин Димитров.

Според него се пропуска фактът, че централата струва 10 млрд. евро. Правителството няма позиция по АЕЦ "Белене - една е позицията на Трайчо Трайков, друга е на Симеон Дянков,а от премиера нищо не се чува.

СДС веднъж спря "Белене" преди 20 години. Никой не ни критикува за нашето решение, защото благодарение на нас токът е по-евтин. Как така като има доклад на БАН, който показва сеизмична опасност, как така АЕЦ стана сеизмично неопасна", продължи Димитров.

По думите му нито една друга пост социалистическа страна Русия не прави централа. Не се подновяват лицензите на 5 и 6 блок на "Козлодуй". Опитват се да затворят "Козлодуй", за да правят "Белене". България, бидейки Троянски кон на Русия в ЕС, вече трябва и да плаща. Печалбата от "Белене" не е за българските граждани, а е за енергийния октопод. Когато правителството прави акция "Октопод”, да не пропуска неговата енергийна част”, подчерта още Мартин Димитров.

Припомняме, преди дни стана ясно, че Русия ще финансира проекта Белене до избора на стратегически инвеститор.

"Ние и руснаците имаме за цел номер едно - да направим проекта АЕЦ "Белене" атрактивен за голям западен инвеститор", подчерта министърът Трайков.

Той посочи, че в момента се обмисля схема на финансиране на строителството на АЕЦ "Белене", при която България да запази 50% от собствеността върху централата.

Трайчо Трайков потвърди, че за финансирането на строителните дейности ще бъде търсен и стратегическия западноевропейски инвеститор, който евентуално ще бъде привлечен в проекта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6501 |14.11.2009 Трайков уволни "съвета" на енергийния холдинг . 2| 5635 |23.09.2009 Ангел Семерджиев е новият шеф на енергийния регулатор . 3| 5440 |31.08.2009 Енергийният холдинг бори кризата с харчове за милиони . 0| 5920 |06.08.2009 Кадрови промени ще има в НЕК и в енергийния сектор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads