Реклама / Ads
0| 3407 |22.11.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стоян Панчев за управлението на личните ни финанси и грешките с парите ни

.
Стоян Панчев
Първото, което трябва да правим при инфлация, е да проверим какво се е случило с доходите ни спрямо инфлацията. "Ако да кажем от 2020 г. досега не сте получили индексация на заплатата си поне с 30%, значи сте обеднели в реално измерение“, категоричен е икономистът Стоян Панчев.
 

Ако сте в такава ситуация, трябва веднага да предприемете стъпки, за да получите по-висока заплата – да говорите с работодателя или да смените работата си, смята Панчев. Следват някои традиционни съвети за спестяването – едно от най-важните неща при оптимизация на разходите е да знаем какви са те, за да ги проследим. "Можем да си записваме разходите в тефтер или да ползваме някое от популярните приложения за телефон, които смятат разходите ни автоматично на база на някои предварителни данни, които вкарваме“, поясни още специалистът пред радио "Фокус"..

 

Като комбинираме това спестяване с по-високи доходи, които да са адекватни на инфлацията, не би трябвало тя да ни се отразява особено зле, убеден е Панчев. Той ежедневно записва разходите си, което позволява дългосрочно планиране на личния бюджет.

 

"Без да е настъпвала промяна в потреблението ми, разходите ми нараснаха в последните 3 г., защото се усети ефектът на инфлацията“, свидетелства той.

 

Повечето българи работят на заплата, знаят какви пари постъпват в сметката им всеки месец и колко ще получат за една година – промени обикновено се правят в разходите, не в приходите, защото те са ясни.

Данните показват, че голяма част от българите успяват навреме да изплатят бързите кредити, които взимат покрай празничните декемврийски дни, за да посрещнат разходите си. В това отношение нашето общество управлява добре парите си и няма проблеми с ликвидността като цяло, убеден е икономистът.

 

Колко по-ниски са лихвите, толкова по-голям стимул имаме да взимаме кредити и то големи. Сега сме в период, в който лихвите се повишават и това може да ни направи още по-спестовни в близките година-две. Лихвите по депозитите съще ще вървят нагоре, прогнозира Панчев.

 

Повишава се културата на българина относно влагането на средства – учим се кога да пестим и кога да вложим спестеното. Класическата идея винаги е да ги вложим в имот, но търговията на фондовите пазари и с криптоактиви или злато става все по-популярна, поясни икономистът.

 

Най-голямата грешка в личните ни финанси е да не помислим за спестяванията си – те да не бъдат приоритет. "Грешка е и да не знаеш в какво да вложиш парите си. Публичните системи като пенсионната имат сериозни проблеми, близо 50% от пенсионерите са с недостиг на финанси. На всички работещи в главата им трябвада стои идеята, че първо могат изобщо да не достигнат пенсионна възраст, която се увеличава и второ, че може, ако стигнем, тя да не бъде достатъчна да нормален живот“, каза още Стоян Панчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4963 |21.11.2023 Бонус без депозит бг – Открий желания бонус сега! . 8| 13635 |20.11.2023 Руснаци и чужденци все повече се отказват от недвижими имоти в страната . 0| 4214 |20.11.2023 Данъчната оценка на имотите ще падне в 170 населени места . 0| 3582 |20.11.2023 Символика на изображенията в коледните картички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads