Реклама / Ads
5| 6190 |10.10.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Строителните фирми ползват различни вратички, за да останат в сивия сектор

.
Строителните фирми правят най-често 5-6 разпространени нарушения, с които вкарват този сектор в сивата икономика, каза изп. директор на Камарата на строителите Иван Бойков.
 

В строителството се крият много пари. По думите му от Камарата ясно са фиксирали местата, където има сив сектор.

Първо - начинът, по който се назначават хората. "Оказа се, че българският кодекс позволява един човек да работи на 24 места едновременно в работния ден, тъй като може да се назначи за един час и всички са валидни трудови договори", каза Бойков пред Frognews.bg. Според него проблемът е дефицита на технически ръководители, които обикнавено работят в няколко фирми, а у нас не може да се регистрира фирма без да има технически ръководител.

Второто е заплатите. Много от малките и средните фирми назначават хора на едни заплати, а плащат други, тоест не ги осигуряват. "Мерките, които предприехме заедно с профсъюзите и държавата са увеличаване на минималните осигурителни прагове, които се вдигнаха с над 80%

  Третото място, в което се наблюдават проблеми е при назначаването и освобождаването на служители. "По сегашния закон фирмите, за да се регистрират трябва да имат определен брой работници. Получава се така, че днес ги назначават, утре ги освобождават, само за да придобият категория. По този въпрос работим заедно с НАП и НОИ", каза изпълнителният директор на Камарата.

Друг много сериозен проблем са фирмите-касички на определени хора, които се създават само, за да печелят обществени поръчки и после ги възлагат на други фирми.

stroitelstvo.jpg
 снимки Вяра Йовева

"Голяма част от строителните фирми бяха регистрирани в класификатора на трудовите дейности не като строители, а като търговци на услуги, защото по тази схема те не бяха длъжни да осигуряват своите работници. В строителството е задължително застраховането срещу риск на работниците, така те го избягват", коментира Бойков.

Според него този проблем с укриването на доходи в сивия сектор го има във всички европейски държави.

"Създадохме регистър на строителните фирми, който има огромно значение за изсветляване на строителния сектор, тъй като в момента всички фирми, които строят в България трябва да са вписани в него", каза още Бойков.

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6332 |06.10.2008 Данев: Малки строителни фирми ще фалират заради световната криза . 0| 9805 |30.07.2008 Фирми, отпускащи кредити търсят клиенти с неугледни обяви . 0| 6285 |30.07.2008 Фирми, отпускащи кредити търсят клиенти с неугледни обяви . 1| 5787 |28.07.2008 Лихвите по кредити за фирми и домакинства извисиха ръст през юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads