Реклама / Ads
1| 3902 |24.06.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Свещени египетски ритуали в храмовете в Карнак и Луксор

.
Богатството на Древен Египет са храмовете, а най-големият, както твърдят местните, е Луксор. Казват, че е като карта на Древния свят.
 

В Луксор има 24 храма, посветени на различни богове, но най-голямо внимание се обръща на Амон Ра. Храмът се намира в Карнак на 2 км от град Луксор.

 

За да влезем в храма, минаваме по алея от сфинксове с глава на овен. Те са символ на разум и мъдрост. Казват, че това изобразяване тръгва от фараон, роден под знака на Овена. Сфинксът се определя за пазител на храмове или гробници и затова се е поставял някъде в околностите.

 


.

 

Комплексът в Карнак представлява град от храмове. Простира се на 840 дка и е разделен на три района. Строителството му започва 2000 г. пр.Хр. в чест на Амон Ра, Мут и Консу. По-голямата част от храмовете са недостъпни заради реставрация. Но можем да разгледаме главния храм, изпълнен със символика и послания от древни времена. Размерите му са колосални. Централно място заема колонна зала, която се състои от 134 масивни колони. Високи са 23 метра. Стенописите ни разкриват, че на това място са се провеждали свещени египетски ритуали. Подробностите за тях са били пазени в тайна и затова много от тях са загадка за нас.

 


.

 

В комплекса в Карнак има още няколко по-малки храма и свещено езеро.

 

Някога имало 79 обелиска в Египет. Сега са останали само няколко, като повечето са изнесени в чужбина. Един от тях краси площада пред Синята джамия в Истанбул, други се намират в Италия, Франция и къде ли не по света.

 


.

 

По време на разлива Нил е стигала чак до тук. По водата са пренасяли огромните каменни блокове за строежа. Използвали водата и по време на най-важния им празник. Свещеното езеро било свързано с Нил. Изваждали статуята на Амон Ра от храма и с лодка я пренасяли до храма в Луксор от другата страна на реката.

 

За разлика от съвременните религиозни храмове, древноегипетските храмове се смятали за домове на боговете и владетелите, на които са посветени. В тях се извършвали и различни ритуали. Обикновените хора можели да пристъпят в тях само по време на големи празници и фестивали.

 


.

 

От най-магичните гледки в Египет са храмове преди залез слънце. Последните лъчи се промушват между каменни блокове на хиляди години, за да ни разкрият древни послания и любопитни изображения.  

 

Храмът в Луксор е строен от двама фараони. Започнат от Аменхотеп ІІІ и завършен по времето на Рамзес ІІ. Негова статуя ни посреща на входа. Някога пред храма е имало два обелиска, но днес е останал само един. Другият е подарен на Париж. От своя страна те подарили часовник, който не работел до преди 3 години, когато решили да го ремонтират и може да се види в Кайро. На самия Обелиск има молитви, които помагат на душата на фараона да се изкачи до небето. Обелиските се поставят, за да се вижда отдалеч, че това е храм. Върховете им били покрити със злато, което отдавна го няма. А храмовете били изключително красиви - изрисувани с цветни натурални бои, украсени със злато, сребро и скъпоценни камъни.

 

Любопитното за този храм е, че има два олтара един в друг с рисунки от 4 и от 14 век.

 

Откъде произлиза името Луксор и защо го смятали за дворец вижте в Професия турист. А емоцията от това пътуване изживейте с програмите на ЕКВАТОР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6152 |26.12.2019 Най-шантавите коледни ритуали по света . 5| 7203 |26.08.2011 Министър стъпи на египетски плаж в България . 18| 6086 |11.07.2010 С. Дянков: "Свещени крави" в криза? В никакъв случай!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads