Реклама / Ads
2| 5634 |01.09.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С нощен влак до Кайро и пирамидите

.
Бяхме на круиз по Нил, возихме се на файтон, но приключението в Египет няма да е пълно, ако не се качим и на влак. И не само това, а и да спим в него. На сутринта ни очаква Кайро.

Купето е малко, но има всичко необходимо. Едно легло на втория етаж, а под него диван с масичка по средата. Като стане време за лягане, се сгъва и също става на легло. Разполагаме и с компактна мивка и чисти хавлии. Има и вагон-ресторант, от където да поръчаме топли и студени напитки. Сервира се вечеря и закуска, които са топли и вкусни.

 

Влакът преминава през доста селища, пустинни местности и земеделски райони.

 

Рано сутринта пристигаме в Кайро. Навлизаме в града и сме леко потресени. Някои квартали приличат на сметище. Има блокове, в които не е сложена достатъчно арматура. Плочата пропада, но това не пречи да продължи да се строи нагоре. Просто на тези етажи никой не живее.

 

Други сгради са проектирани за 4 етажа, а са издигнати 7. Съответно конструкцията не издържа и се срутва. Но и това е обичайна гледка. На покривите на много блокове се гледат кокошки, гълъби или други животни.

 

Така стигаме до пирамидите в Гиза. Разположен на западния бряг на Нил, градът е една от най-известните туристически дестинации.

 

Теориите за пирамидите са много, но все нещо не им достига, за да бъдат достатъчно достоверни. Не се знае кога и как са построени и за какво точно са служели, но те са наистина грандиозно и уникално съоръжение.

 

В Египет са открити десетки пирамиди, служели за гробници на фараони и техните съпруги. Размерите и съотношението между отделните елементи навеждат на мисълта, че те са съобразявани с математическите и астрономическите познания на египтяните. Пирамидите са свидетелство за почитта към боговете, но и чрез тях фараоните оставят в историята траен знак за своето съществуване и могъщество.

 

Най-известни са трите пирамиди на Хеопс, Хефрен и Микерин. Най-голяма е пирамидата на Хеопс с височина 146 m и дължина на стените 230 m. Те са ориентирани по посоките на света, а входът е от север. Има теория, че е строена от египтяни, събирали се за по няколко месеца в година по време на разлива на Нил. Смята се, че в строежа са участвали над 100 хил. души в продължение на 20 години. Около 10 хил. са починали от трудови злополуки. Завършена е през 2580 г. пр. Хр. Но въпросът как е възможно такова съоръжение да се построи за толкова кратко време, все още не е изяснен.

 

Самите блокове тежат от 2 до 9 тона. Учените предполагат, че са ги издигали по рампа, като спирала. Блоковете са изсечени в района, но гранит и мрамор са докарвани от Асуан по Нил.

 

Пирамидите били облицовани. Започвали от горе и постепенно махали рампата. Облицовката е свалена през 19 век по време на строежа на Кайро, за да използват материала. От трите пирамиди само тази на Хефрен все още има частично запазена оригинална мраморна облицовка на върха.

 

Според някои теории пирамидите са построени от извънземен разум, а египтяните просто са ги използвали за погребални церемонии. Продължават да се правят научни опити и открития в тази сфера, но категорична информация няма. Но колкото и екстравагантно да ни звучи, има факти, които не можем да пренебрегнем. Разположението на трите пирамиди съвпада точно с трите централни звезди в съзвездието Орион, а облицовката отразявала светлината, за да се забелязват отдалеч. Погледнати от въздуха, те са в такава идеална права линия и съотношение, че трудно може да се постигне с чертежи само на земята. Все още не е ясно какво съдържа разтворът, използван за слепване на каменните блокове. Въпреки че многократно е бил анализиран. Погледната отгоре Хеопсовата пирамида представлява един огромен слънчев часовник. Сенките, които хвърля между средата на октомври и началото на март, показват сезоните и дължината на годината.


.

В пирамидите има много проходи и помещения. За да се опазят ценностите, положени в тях при погребение, се правят капани с дупки, пропадащи камъни и фалшиви стени и тунели. Още в дълбока древност тези пирамиди са били ограбвани, често от самите жреци. Можете да влезете вътре, но там няма нищо. Времето ви тук ще премине в чакане на опашка, вместо да си направите хубави снимки наоколо. Всичко, открито вътре, е в музея.

 

Близо до пирамидите се намира и още едно грандиозно творение – Сфинкса. Счита се за древно чудо не само поради големината и интересния му облик, но и заради безбройните мистерии, които го заобикалят. Египтяните записвали всичко, което открият, за да остане за бъдещи поколения. Странно, но за Сфинкса няма почти никаква информация. Все едно не е направен от тях. Открит е през 1817 г. почти погребан от пясъците. Това е най-голямата еднокаменна статуя в света. Той гледа на изток, към изгряващото слънце. Има тяло на лъв и глава на човек. По него все още могат да се видят следи от цветната му украса. Някога е бил изрисуван, като картина.

 

Твърди се, че под него има тайна стая, наречена „Залата на Записите”, съдържаща тайните и мъдростта на цивилизацията на древните Атланти и на човешката раса. Други твърдят, че проходите под него са прокопани от иманяри и няма нищо. Но проучванията продължават, а мистериите все още не се разгадават.

 

Гледайте в Професия турист или изживейте всичко това с програмите на ЕКВАТОР

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3022 |17.07.2023 Гвоздейков ще иска средства за наем на нови влакове в бюджета за догодина . 0| 3294 |27.04.2023 БДЖ пуска над 22 200 допълнителни места във влаковете за почивните дни . 0| 4278 |24.05.2022 Модернизират БДЖ с 1 млрд. лв., купуват 7 двуетажни електрически мотрисни влака . 0| 4543 |09.05.2022 С влак от София до Скопие - през 2027 година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads