Реклама / Ads
0| 6973 |13.02.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Търгът за "Техноекспортстрой” стартира от 68 млн.лева

.
Държавната строителна компания “Техноекспортстрой” ще се продава на търг с явно наддаване с начална цена от 68 млн. лв. в края на април. Стъпката на наддаване е 1 милион лева. Депозитът за участие е 10 милиона лева. Това съобщи Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол(АПСК) днес.
 

 

Надпреварата ще се проведе на 70-ия ден от датата на обнародване на решението в “Държавен вестник” от 14 часа в сградата на АПСК.

 

Цената на тръжната документация, която не съдържа информационен меморандум, е 4000 лева. Тя може да бъде закупена в срок до 20 дни от датата на обнародване на решението.

 

В търга ще имат право да участват стратегически и финансови инвеститори. Те трябва да са купили тръжна документация, както и да отговарят и на предварителни квалификационни критерии.

 

Изискванията към инвеститорите

 

Стратегическите инвеститори трябва да имат дейности по проектиране, строителство и инженеринг. Размерът на приходите от дейността им за последните три финансови години не трябва да бъде по-малко от 30 млн. лева. Кандидатите трябва да имат и положителен финансов резултат за всяка една от последните три финансови години.

 

Към финансовите инвеститори изискването е да управляват активи или да притежават дялови участия в други дружества на обща стойност не по-малко от 100 милиона лева общо за последните три финансови години.

 

До участие в търга няма да се допускат специално създадени за участие в търга консорциуми, офшорни дружества, лица, които имат просрочени публични задължения към българската държава, както и лица, осъдени за банкрут.

 

Големи български строителни компании отрекоха да имат интерес към покупката на дружеството. Според източници от АПСК такъв обаче имат чужди инвеститори.

 

Атрактивни имоти


Основният капитал, който прави дружеството атрактивно, са имотите, които притежава, коментира нееднократно Емил Караниколов, изпълнителен директор на АПСК.

 

За тях обаче се знае прекалено малко, а публичната информация за активите на “Техноекспортстрой” е оскъдна. От финансовите му отчети става ясно, че през последните две години дейността му основно е съсредоточена в България, а обемите на поръчките са повече от скромни. За 2010 г. договорите за строителство са за 12.5 млн. лв.

Държавната компания е изградила комплекса от затворен тип “Вишнева градина” в “Малинова долина” в София. Той се състои от 47 двуетажни и триетажни къщи, според финансовия отчет на дружеството. “Чамкория – ТЕС” на Боровец е другият обект, завършен от “Техноекспортстрой” през последните години.


Държавната компания е направила и оптично окабеляване на отсечката Батулци – Николаево – Плевен за нуждите на "Булгартрансгаз".

 

В активите на “Техноекспортстрой” е дружеството за развойна и научна дейност – “РОССА”. Дъщерната фирма притежава складови и офис площи, които отдава под наем и носи приходи на компанията майка.

Заради излизането на “Техноекспортстрой” от проекта за нефтопровода “Бургас –Александруполус” дружеството е натрупало загуба от 6.4 млн. лв. през 2010 г. “Техноекспортстрой” трупа загуба и от построената родилна болница “Джала” в Либия, която е пусната в експлоатация в началото на 2011 г., но не е ясно кога и дали изобщо ще си прибере парите.


Така през 2010 г. държавното предприятие приключва годината на загуба от
близо 8.5 млн. лв. Това все пак е подобрение на финансовия му резултат в сравнение с 2009 г., когато загубата е била 28.2 млн. лв., сочи финансовият отчет на “Техноекспортстрой”.

 

Дейност зад граница

 

Дейността на “Техноекспортстрой” зад граница е свързана основно с арабските пазари – Либия, Сирия, Алжир, Мароко, Йемен и Обединените арабски емирства. Това са страни, които преживяха своята арабска пролет и днес все още не са политически стабилни, а в Сирия кръвопролитията дори продължават.

 

Най-голяма дейност държавната компания е развивала в друга разтърсвана от размирици африканска държава – Нигерия. Това е ставало чрез смесеното дружество “Техноекспортстрой Найджирия”, където българската строителна компания държи 70% от акциите. Дъщерната компания е реализирала около десетина големи проекта за нуждите на правителството и военните.

 

Другото работещо задгранично дружество е руското – “ТЕС Р Русия”. През 2010 г. то е завършило ремонта на посолския комплекс на България в Москва. Дружеството има лиценз за главен изпълнител на строително-монтажни работи за високо строителство до 100 м височина.

Третото задгранично дружество - “Техноекспортстрой Мароко”, през последните две години не е развивало дейност, показва финансовия отчет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6007 |22.12.2011 Акция “Емигранти” стартират данъчните . 0| 5516 |13.12.2011 Наддаване за акциите на ЕВН стартира предколедно . 0| 11538 |01.12.2011 Стартират коледните промоции в ТЕХНОПОЛИС . 0| 5784 |07.09.2011 Стартираме АМ "Струма" още през 2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads