Реклама / Ads
2| 5907 |13.08.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Търговците с горива търсят помощ от ЕК за новите изисквания за касовите бележки

.
Андрей Делчев
Собствениците на бензиностанции изпратиха писмо до ЕК, в което се противопоставят на новите изисквания за касовите бележки, въведени от правителството. Притеснява ги изписването на т.нар. ”покупна стойност” или с други думи цената, на която бензиностанцията е купила горивото от производителя.
 

Изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев заяви пред БНТ, че наредба 18, която въвежда нови изисквания към издаваните на бензиностанциите касови бележки, е приета прибързано, насочена е само към търговците на горива и нарушава европейските изисквания.

 

"За жалост, не можахме да намерим начин да коментираме този факт с министъра на финансите и с министър-председателя, което тревожи фирмите в бранша.", каза Делчев. Според него, ако цените на покупката на едро на горивата се знаят, могат да се правят ценови споразумения, което противоречи на европейските правила за конкуренцията.

"Обнародването на текущи цени е нещо, което е забранено и от българското законодателство - Комисията за защита на конкуренцията ни го забрани със специално решение още през 2012 г., така и от чл. 101 от Споразумението за функциониране на Европейския съюз.", каза още Делчев.

 

Той посочи, че цени могат да се обявяват само, ако имат исторически характер или показват обобщена картина на пазара. Обявяването на цените на едро, не означава, че клиентът ще получи представа за печалбата на търговците на горивата.

 

Бензиностанциите работят с различни партиди горива, купени на различни цени.

Делчев заяви, че интересите на потребителите вече са защитени, защото търговията на дребно на българския пазар е силно конкурентна заради високото насищане с бензиностанции. Според него е възможно новите изисквания да доведат до изравняване на крайните цени.

 

Търговците разчитат да бъде отменено изискването за оповестяване на покупните цени на горивата в касовите бонове, издавани на клиентите.

Българската петролна и газова асоциация представлява около 70% от пазара на горива у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6876 |26.02.2019 Премиерът към търговците на горива: Приведете си бизнеса в ”бяло”, за да няма арести . 1| 5995 |09.02.2019 Марешки контра: Системата за контрол на горивата няма да знае какво има в съдовете . 5| 5544 |28.01.2019 Организации не искат да влиза в сила закона за горивата . 6| 7248 |24.01.2019 Мартин Димитров за Фрог: Законът за горивата е безобразен, бърка в джоба ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads