Реклама / Ads
4| 6623 |05.08.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

The People's Vaccine Alliance: Големият грабеж чрез ваксините

.
Международната неправителствена организация The People's Vaccine Alliance, обединяваща около 70 НПО–та по света, представи изследване под заглавие „Големият грабеж чрез ваксините”. Продажната цена на ваксината BioNTech/Pfize е от 6 до 24 пъти по–висока от производствените разходи. При Moderna тази разлика е от 4 до 13 пъти.
 

Една доза BioNTech/Pfize се произвежда за 1,18 долара, а една доза Moderna– за 2,85 долара. Най–висока цена е платил Израел – 28 дол. за доза. Moderna е искала от Колумбия 30 дол. за доза, двойно повече, отколкото в САЩ. Южна Африка е отказала предложение за 42 долара за доза Moderna. Според анализа BioNTech/Pfizer и Moderna са събрали общо 41 милиарда щатски долара над прогнозните производствени разходи, от които BioNTech/Pfizer е събрал 24 милиарда щатски долара. До май т.г. производството на ваксини вече е довело до появата на девет нови милиардери, сред които главният изпълнителен директор на BioNTech Угур Шахин, четирима мениджъри и инвеститори от Moderna и трима мениджъри от китайския производител на ваксини CanSino.


Вина обаче, има и самият ЕС, който според авторите на изследването се е договарял много лошо с производителите. Брюксел е платил 15,50 евро на единица за първите 600 милиона дози ваксини на BioNTech/Pfizer. След това цената се покачва на 19,50 евро за единица за следващите 900 милиона дози ваксина, отбелязва The People's Vaccine Alliance. Като се прибави и надценката върху производствените разходи за 460-те милиона дози ваксина Moderna, сумата, която Съюзът е похарчил над чистата производствена цена, възлиза на цели 31 млрд. евро, което представлява 19% от общия бюджет на ЕС за 2021 г.


Германското правителство и ЕС продължават да блокират искането за спиране на патентите за ваксините Covid 19, поне временно, в компетентните органи на СТО. Индия и Южна Африка вече бяха отправили това искане за първи път през октомври 2020 г. и ако то беше изпълнено тогава, в по-бедните страни отдавна можеше да се произвеждат големи количества ваксини и да се осигури тяхното снабдяване. А докато не се постигне «стаден имунитет» във всички страни, ще имаме все нови варианти, които ще се връщат и в европейските страни.


Китайската народна република отдавна се е превърнала в най-важния доставчик на ваксини за страните с бързо развиваща се икономика и развиващите се страни. Освен това е изпратила 570 млн дози в страни с ниски и средни доходи. Съединените щати са обещали да доставят на по-бедните страни 500 милиона дози ваксини до средата на следващата година. Миналата седмица Великобритания е изпратила първите девет милиона дози ваксини /капка в морето/ на по-бедните страни.
Германското правителство също така планира да складира големи количества ваксини - според сведенията вероятно по една доза на жител, или повече от 80 милиона дози, с цел "превенция", както се казва.


Очакваното поскъпване на ваксините, презапасяването с такива, очакваните нови ваксини с добавки за новите щамове, наличието на повече от старите ваксини, които биха могли да се предоставят на по–бедни страни, започналото ваксиниране с «трета игла» и такова на деца над 12 години, би трябвало да бъдат на вниманието на новото българско правителство още от първия му ден.

 

Симеон Николов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7614 |05.08.2021 Министър Петков: Още тази година ще имаме разрешение за строителство на завода за електромобили . 0| 4232 |04.08.2021 Близо 20 хиляди ученици са одобрени за безплатна почивка . 0| 5703 |04.08.2021 Инвитро: Безплатен транспорт до Истанбул за безплатни ин витро прегледи . 0| 4352 |03.08.2021 Представиха първия робот за дезинфекция срещу COVID-19 в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads