Реклама / Ads
0| 15356 |11.04.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Топли, меки и „златни“ козунаци за по 50 лв.? Вече ги има на пазара, но на нас може и да ни се разминат

.
Източник: БГНЕС
„Златен козунак“ за скромната сума от 50 лева? С шоколад, със стафиди, смокини и орехи и чисти – какъвто ти душа иска, само пари да имаш. Да, вече го има на пазара. Въпросът е дали има купувачи, защото с една минимална пенсия можем да си купим кажи-речи 7 козунака по 50 лева.
 

Отиваме на „лов за козунаци“ и намираме въпросния „златен козунак“ в пекарна в София. Отбиваме се в още няколко пекарни и равносметката е следната – 6,40, 10, 12,50, 19, 25, та чак до 50 лева. Оказва се, че средната цена за парещ прясно изпечен козунак на конци е около 10-12 лева, в зависимост и от грамажа. Поскъпването производители обясняват както с непрекъснатия ръст на цените на продуктите, така и със скока на цените в електроенергията.

 

В търговските вериги положението е малко по-поносимо. Цените там варират от 3,50 до 19 лева. Търговците издават обаче, че вероятно седмица преди Великден цените ще скочат още повече. За същото са подготвени и купувачите.

 

„Цените растат всеки ден и не е сигурно дали до самото Възкресение козунаците няма да поскъпнат още“, споделят пекари.

 

Ако си мислите, че бихте спестили някой лев като си замесите козунака вкъщи, дълбоко грешите. Със сигурност ще ви излезе по-скъпо в сравнение с миналата. Да неговорим, че може би ще се изръсите и повече, отколкото ако го купите направо от магазина.

 

Математиката е проста. За да замесим козунак вкъщи ни трябват брашно, яйца, олио, краве масло, захар и прясно мляко. Данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища показват, че в търговската мрежа брашното в момента е около 1,35 лв., през миналата година е било под 1 лев. Олиото е поскъпнало с 65 на сто, тоест тази година го купуваме за около 5 лева. При яйцата поскъпването е с около 0,10 лв., a маслото и захарта са с над 40 стотинки по-скъпи.

 

Така изчисляваме, че за направата на един козунак, ако нямаме нито един от необходимите продукти вкъщи, ще трябва да се бръкнем с минимум 13 лева – без труда, времето и тока.

 

От Стоковите борси и тържища ни уверяват, че цените ще се нормализират, но не сега, а при стабилизиране на енергийния пазар. Тоест само Бог знае кога. И тъй като българите сме известни със своята изобретателност, някои от нас отрано са се запасили с доволно количество козунаци – купили ги и ги складирали във фризера. Хитро, а?

 

Така че или чакайте стабилизирането, или пъхайте козунаците във фризерите, или изобщо не ги яжте. Поне няма да се чудим след Великден как да отслабнем за лятото.

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4870 |11.04.2022 Bet365 казино игри - всичко, което трябва да знаете за тях . 0| 5774 |08.04.2022 Николай Събев: Няма да има държавен телеком . 0| 4959 |07.04.2022 Шефът на БНБ - препъникамъкът за коалицията. Проблемът изплува и в парите за пътищарите . 0| 4129 |06.04.2022 Изтеглят от пазара шоколадови яйца заради съмнения за салмонела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads