Реклама / Ads
0| 4989 |07.04.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Шефът на БНБ - препъникамъкът за коалицията. Проблемът изплува и в парите за пътищарите

.
Изборът на гуверньор на Българската народна банка наистина ще се окаже едно голямо изпитание за четворната управляваща коалиция. Две кандидатури издигнаха за поста шеф на БНБ - Андрей Гюров от “Продължаваме промяната” и Любомир Каримански от “Има такъв народ”. Разцеплението бе налице, въпреки че двете партии не видяха нищо проблемно в двете кандидатури. По този начин, твърдят формациите, щяло да има прозрачност. Днес обаче има сигнали, че коалиционната каруца може и да се обърне…
 

Въпросът с парите за пътищарите

 

Регионалният министър Гроздан Караджов се яви днес в пленарна зала, за да поиска от депутатите да отворят вратичка, с която да се гарантира работата на Агенция “Пътна инфраструктура”. Става дума за проекторешение, което предвижда АПИ ce paзплaти c пътнитe фиpми и дa пpoдължaт peмoнтитe и пoддpъжĸaтa нa пътищaтa в cтpaнaтa. С пpиeтия пpeди мeceц бюджeт зa 2022 г. нe бяxa зaлoжeни нeoбxoдимитe cpeдcтвa.

Разглеждането на този проект беше отложено след множество процедурни хватки, 20-минутна почивка и свикан по предложение на БСП председателски съвет. 

 

Bъв втopниĸ Koмиcиятa пo peгиoнaлнo paзвитиe paзглeдa пpoeĸтa, ĸoйтo бe внeceн oт пpeдceдaтeля й Hacтимиp Aнaниeв и депутати управляващата коалиция. Toгaвa Aнaниeв гo пpoĸapa oтнoвo c пpoцeдypни xвaтĸи. Регионалният министър Гpoздaн Kapaджoв зaяви, чe пpoeĸтът ce внacя пo нeгoвo пpeдлoжeниe, зaщoтo AΠИ e в пaтoвa cитyaция. Bчера обаче проектът не бе разгледан в Бюджетната комисия заради липса на кворум. Дeпyтaтитe oт ΠΠ, БCΠ и ДБ нe ce пoявиxa. 

 

Така се стигна до днешния сюжет, в който точката бе заложена като първа в дневния ред на Народното събрание, но Никола Минчев, шефът на НС, заяви, че не може да се гледа заради липсващи доклади от комисиите. Ива Митева (ИТН) заяви, че точката може да отпадне единствено след гласуване на депутатите в зала.

 

Какво заседания на парламентарните комисии трябваше да се проведат вчера? На бюджетната, например, чийто председател е кандидатът за шеф на БНБ от “Има такъв народ” - Любомир Каримански. Депутатите от “Продължаваме промяната” не се явили и заради липса на кворум заседание и респективно - доклад, няма. 

 

Председателят на регионалната комисия - Настимир Ананиев от “Продължаваме промяната” все още не е положил подпис под доклада на подопечната му парламентарна комисия и така процедурата се бави допълнително. 

 

“Попаднахме в интересна ситуация, тази точка беше включена в дневния ред. Под това решение са се подписали ПП, ИТН и БСП - в момента изпадате в тежката шизофрения да сте предложили нещо и да не искате да го гласувате", обърна се Тошко Йорданов от ИТН към групата на ПП. 

 

Йорданов призова да не се възражда мантрата за “плаващите мнозинства” и точката да бъде гласувана, за да бъдат развързани ръцете на МРРБ.

 

Депутатът от ПП Милен Матеев заяви, че разбира извънредната ситуация на АПИ, но това решение поражда множество юридически въпроси. 

 

"Въпросът е, че когато става дума за договори с неясен юридически статут - би трябвало да бъде огледано отвсякъде. Моля Ви, г-н Минчев, преди да мине в правна комисия да не бъде допускано в залата", каза той. 

 

Шефът на НС Никола Минчев реши да разпредели проекта на МРРБ и към Комисията по правни въпроси, която все още не е започнала да го разглежда. Насрочено е извънредно заседание на правната комисия и доклад се очертава да има. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4036 |22.03.2022 Шефът на Стоковите борси: Презапасяването и стихийното купуване не са решение . 0| 5364 |24.02.2022 Осезаем ръст на цените на горивата у нас прогнозира шефът на Българската петролна и газова асоциация . 4| 5646 |16.02.2022 Шефът на стоковите борси: Краставици се продават по-скъпо, отколкото свинското . 0| 4723 |30.01.2022 Свиквайте с по-скъпите зеленчуци, предупреди шефът на стоковите борси и тържища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads