Реклама / Ads
0| 2922 |10.04.2022 НОВИНИ

Ябълката на раздора: Кой какво твърди за избора на шеф на БНБ преди заседанието на коалицията днес?

.
Любомир Каримански, Андрей Гюров Източник: БГНЕС
Изборът на гуверньор на Българската народна банка се оказва ябълката на раздора в четворната коалиция към този момент. Днес управляващите се събират на заседание, на което това ще бъде основна тема. Преди официалните разговори обаче, представители на управляващите партии се изредиха по сутрешните блокове на родните медии. Ето какво стана ясно тази сутрин:
 

Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната“ не вижда желание за диалог по казуса с БНБ. Според него управителят на Народната банка е важна позиция, свързана с влизането на България в еврозоната.

 

Той допълни, че по време на гласуването на правилата и процедурата за избор на нов управител на БНБ от „Продължаваме промяната“ са поискали да се удължи срока, за да има време за обсъждане в коалицията и управляващите да излязат с единна кандидатура за поста. От „Има такъв народ“ обаче, не са се съгласили на това.

 

„Защо отказаха да удължат срока, за да излезем с единна кандидатура? Това за господин Каримански детската мечта ли им е? За мен е важно да има единна кандидатура в коалицията, това може и господин Каримаски да е, но защо е това бързане, аз не разбрах - това създаде напрежение“, каза Ананиев пред БНТ.

 

Зам.-председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ Петър Куленски твърди, че няма информация на Каримански да му е предлаган алтернативен пост. Той не е присъствал на подобни разговори.

 

„Нямам такава информация. Не знам дали въобще му е предлаган алтернативен пост и няма как да коментирам дали е решение на парламентарната група. Не съм говорил с Кирил Петков или депутата Сабрутев, доколкото това изтече в събота“, допълни Куленски.

 

Що се отнася до призивите на БСП и „Демократична България“ кандидатурата на Андрей Гюров да бъде оттеглена, той бе категоричен: „Ние стоим твърдо зад него. Един доказан професионалист с добра кариера в чужбина и в академичните среди“.

 

„Бъдещият гуверньор на БНБ трябва да бъде човек с безспорна репутация и това е единственото изискване на закона - не образование, не конкретен опит“, смята Деница Симеонова, депутат от „Продължаваме Промяната“. По думите й кандидатурата на Андрей Гюров била силна, защото е експертна.

 

Заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева бе категорична, че „Има такъв народ“ няма да оттеглят кандидата си за управител на БНБ. „Явно има нещо друго в поста на гуверньора, за да има такова фиксиране в него. Искаме да разберем какъв е залогът, а не да ни се обяснява, че г-н Каримански нямал безупречна репутация. Това е субективен критерий. Разбрахме, че другият кандидат е бил управител на „Пирин голф“, дали той има безупречна репутация?“, попита Митева от ефира на БНР.

 

Тя подчерта, че от ИТН стоят твърдо зад кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ: „Виждам паника в коалиционните партньори и това не е добър знак. Този гняв, който виждам в тях, е знак за слабост“.

 

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова определи издигането на две кандидатури за БНБ, особено партийни, като „грешка“. Според нея решението е оттегляне на двете кандидатури и нова процедура. „Трябва да се спрем на банкер с утвърден имидж“, заяви тя пред БНТ. По думите й Кирил Петков е склонен да оттегли Андрей Гюров, но Трифонов - не.

 

Според опозицията, представена днес от депутата Тома Биков настоящият управител на БНБ Димитър Радев бил безспорен професионалист и мандатът му е бил много успешен, но от ГЕРБ не са го предложили за поста отново, защото са предполагали, че априори е щял да бъде отхвърлен от управляващата коалиция. Биков не даде отговор как ще гласува ГЕРБ-СДС в парламента по процедурата за избор на гуверньор на БНБ.

 

„Двете кандидатури за гуверньор (Андрей Гюров и Любомир Каримански - б.р.) са политически. Управляващите партньори във властта мислят само как да наместят свои хора на всички възможни позиции в държавата. Това е причина за една правителствена криза в момента“, каза той пред БНР.

 

Говориха и експертите. Според икономиста доц. Красен Станчев потенциалният нов управител на Българска народна банка трябва да има опит от широк спектър, за да се справи с кризите.

 

„В БНБ реално нищо не се случва. Това, което се случва е в коалицията – има спор кой да контролира централната банка“, коментира той за БГНЕС.

 

Според него плюсовете и минусите на двамата кандидати – Андрей Гюров от „Продължаваме промяната” и Любомир Каримански от „Има такъв народ”, зависят от координатната система. Визитната картичка, която е важна за тази длъжност, по думите на доц. Станчев е на човек с опит при управление на централни банки в кризисни условия.

 

„Това е човек, който трябва да има доверието на ЕЦБ, МВФ, Световната банка. Остава вариант Б. Да се потърсят кандидати, които могат да бъдат подкрепени от парламентарните групи извън тези, които са членове на управляващата коалиция. Опитът е много важен в тази ситуация, защото не е известно по какъв начин ще се развие бюджета и стабилността на публичните финанси в България, международната разплащателна система, но е известно, че тя е в предизвикателство заради войната. ЕЦБ не може да се справи със стабилността на еврото. Пактът за стабилност не се изпълнява. Хората, които управляват БНБ трябва да имат опит, за да се справят в тази ситуация”, каза той.

 

Според доц. Станчев не е проблемът гуверньорът на БНБ да е политическо лице.

 

В крайна сметка се очаква след броени часове да стане ясно какво са обсъдили коалиционните партньори за избора на шеф на Българската народна банка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3757 |06.04.2022 Какво реши коалицията за отзоваването на руския посланик? . 0| 3393 |06.04.2022 Божанов: Звено за мониторинг ще следи какво се случва в социалните мрежи . 0| 3587 |05.04.2022 Ужасът в Буча: За какво лъже Русия? . 0| 3447 |04.04.2022 Надя от Мариупол: Синът ми ме питаше защо се опитват да ни убият. Какво можех да му кажа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads