Реклама / Ads
1| 5918 |25.09.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайков "глух и сляп" за проблемите в Булгартабак

.
Усилията на синдикатите за среща с министър Трайчо Трайков и депутати от икономическата комисия в НС във връзка с приватизацията на “Булгартабак” удариха на камък. Това съобщи Никола Миленков от Независим синдикат на тютюноработниците, цитиран от БГНЕС.
 

 

Над 2400 души работят в предприятието и според синдикатите всички те са излъгани и манипулирани от Агенцията по приватизация. На първо място, се изтъква, че щом има единствен кандидат, не става дума за конкурс, а за подарък. В същото време никой не знае кой стои зад купувача. А някой трябва да стои зад него, тъй като не отговаря на критериите.

 

Според Юли Манолов от КТ "Подкрепа", процедурата е подготвена така, че да се отстранят стратегическите инвеститори – големите тютюневи компании, така че да остане само "БТ Инвест".


Синдикатите алармират, че купувачът има право да определя част от параметрите на конкурса. Купувачът се задължава да изкупува 5 хил. тона български тютюн годишно, но има вратичка в договора, която позволява това да не се случи, ако трети лица изкупят произведеното количество.

 

В доклада на Агенцията за приватизация пише, че силният синдикален натиск и общественото напрежение са причина да намалее неустойката, която фирмата -купувач плаща за килограм неизкупен тютюн под 5 хил. тона пада от над 3 лв. на 1.70.

 

Със същия мотив – синдикален натиск и обществено напрежение, компанията ще може по своя преценка да затваря дружество от холдинга за срок от 12 месеца в следващите 10 години. По Кодекс на труда при спиране на предприятието за 15 дни, могат да бъдат съкратени всички работници.

 

Синдикалистите смятат, че не са защитени, както правата на тютюнопроизводителите, така и правата на работниците. Купувачът принципно няма право на съкращения за срок от три години. Ако все пак реши да се освободи от някои работници, той ще плати неустойка по-ниска, отколкото са разходите му за работна заплата на едно лице.

 

Работните заплати в дружеството към момента са по-високи от средните за страната, т.е. над 700 лв. Стойността на неустойката е в рамките на минималната годишна работна заплата. Ръцете на синдикатите са вързани. Невъзможно е да се използват протестите, защото Агенцията по приватизация ги използва в договора, като дава преимущество на купувача.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5650 |23.09.2011 Тр. Трайков: Ще доставяме газ от Азербайджан през 2013 г. . 6| 5690 |20.09.2011 Министър Трайков "умува" как да стигнем грузинците . 5| 5821 |02.09.2011 Трайков: Лъжа е, че сделката с "Бургартабак" не е изгодна . 17| 6770 |03.08.2011 Трайков: Затварянето на “ЛУКойл” не е наказателна акция срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads