Реклама / Ads
0| 5116 |05.11.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайков лансира БГ приоритети на среща в Белград

.
Транспортната и енергийната инфраструктура са водещи приоритети за нашия регион, които ще осигурят бързи и добри контакти и повишена конкурентоспособност на икономиките на страните в Източна Европа.
 

 

Това заяви в Белград министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той ръководи българската делегация за срещата на правителствените ръководители на страните-членки на Централноевропейската инициатива.

 

По думите на министър Трайков По време на кризата икономическата политика на правителството затвърди образа на България като страна с макроикономическа стабилност и устойчив икономически растеж, изтъкна министър Трайков пред участниците във форума.

 

Трайков представи предимствата на страната като инвестиционна дестинация - най-ниски данъци в ЕС, ниски оперативни разходи, стабилна нормативна и данъчна среда.


Износът на суровини и продукти с ниска добавена стойност не може да осигури дългосрочен стабилен растеж. Затова политиката на правителството е насочена към подкрепа на високотехнологични сектори, които създават добавена стойност, повишават конкурентоспособността на икономиката и жизнения стандарт на хората, подчерта министър Трайков.

 

Визията за европейското бъдеще на страните от региона бе друг акцент от неговото изказване.

 

България е изцяло ангажирана с напредъка на европейската интеграция на страните от региона.  Въпреки кризата, която в известна степен измества дневния ред на Европа, ние трябва да обединим усилията си да дадем свеж импулс на политиката за разширяване, подчерта Трайков.

 

По неговите думи, държавите, амбицирани за членство в ЕС, трябва да бъдат оценявани на базата на единни критерии. В съответствие с тези критерии, не трябва да бъдат допускани случаи на спонсориране на филми, които насаждат омраза към съседите и влошават добросъседските отношения, категоричен бе министърът.


В противовес на това той изтъкна ролята на Дунавската стратегия за засилване на стабилността, сигурността, солидарността и добросъседските връзки в региона. България и Румъния са координатори по приоритетна област 3 на стратегията за промотиране на културния туризъм и връзките между хората.

 

По време на форума министър Трайков се срещна и с полския министър на икономиката Валдемар Павлак, където стана ясно, че България и Полша имат единна позиция по отношение на проучването и добива на шистов газ, където Полша е водеща страна.

 

Двамата министри обсъдиха развитието на топлоенергетиката в рамките на Европейския съюз, нивото на технологиите и възможностите за модернизация и рехабилитация на топлоенергийни централи, изграждане на нови мощности и доставка на оборудване за тях.

 

В рамките на форума министър Трайков разговаря и с президента на Сърбия Борис Тадич.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5997 |27.10.2011 Трайков не изключва провал на проекта "Белене" . 11| 6100 |18.10.2011 Трайков: Бюджет не се пълни с "данъци до смърт" . 6| 11787 |13.10.2011 Балансиран бюджет през 2012 – мисия невъзможна . 15| 5395 |06.10.2011 Тр.Трайков: ЕС ни поздравява, но хората не го разбират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads