Реклама / Ads
1| 4636 |08.09.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

И Трайков вече се съмнявал за Ф1, но би помагал

.
Трайчо Трайков
Догодина ще е първата година, когато се очаква растеж, предрече министърът и допусна ръст от 3,6%.
 

Не съм определял положението като "розово“, нито съм казвал, че кризата е свършила
, обяви по БТВ икономическият министър Трайчо Трайков. Класическият начин да се определи дали това става бил, когато две поредни тримесечия има ръст спрямо предишното тримесечие. Сега се очаквали данните за второто тримесечие, като експресните показвали намаляване на спада. Окончателните данни щели да бъдат по-добри от тези. Догодина ще е първата година, когато се очаква растеж, предрече министърът и допусна ръст от 3,6%.

Дали ще се вдигат данъците, акцизите, ставките за туризма, за горивата било важен въпрос, обсъждан с бизнеса. Акцизите се вдигали до минимално изискваните по директивите на ЕС, т. е., със съвсем малко, защото сме били длъжни да го направим, обясни министърът.

За ДДС на туризма досега имало 7% на пакетите и 20% на индивидуалните услуги. Тази неравнопоставеност насърчавала масовия пакетен туризъм, но откакто Трайков бил министър, от миналата година браншът иска ДДС-то да бъде намалено и за индивидуалните услуги, което било трудно в днешните условия. Трябва да се изравнят тези ставки, това е наложено на България от Брюксел, поясни той. Ако разликата не се поеме от съответния туроператор, пакетът услуги ще поскъпне с малко, но българските туристи, които отивали с колата си на море, в хотела щяло да им е по-евтино. Трябвало да има среща някъде по средата, за да се намери точният баланс и да се съобразим с изискванията на Брюксел.

Минималната заплата на практика се явява минимален осигурителен праг. Всички политика трябва да са насочени към това средната заплата да расте, бизнесът да расте, но замразяването означава да не върви нито надолу, нито нагоре, каза още Трайков.

За пистата на „Формула 1“ той каза, че България е държава и който и да е инвеститор трябва да докаже сериозността на намеренията си към нея. Въпросните инвеститори дошли, препоръчани от Федерацията по мотоциклетизъм, казали, че имат намерение за строителството за писта на Формула 1 и министърът подписал писмо с намерение за сътрудничеството с инвеститорите във връзка с инвестиционните им намерения. Сега оставало те да докажат, че имат парите и ще направят проекта. Въпросът бил дали този сериозен инвеститор не се е компрометирал, защото действал много некоректно. Трайков вече много се съмнявал, но щял да оказва съдействие, а на свой ред те трябвало да бъдат така добри, за да защитят своята репутация и доверие. Ако дойдат с парите и федерацията каже „Да“, тогава министърът щял да се намеси като представител на държавата и ще помогне проектът да се случи.

Инвестициите са паднали навсякъде, не само в България, поясни министърът. Растежът през последните години бил неустойчив, но проблемът бил не да се оплакваме, а да се взимат мерки, за да се промени това, завърши Трайков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4710 |04.09.2010 Трайков мисли за 3,5% растеж догодина . 1| 5596 |01.09.2010 Трайчо Трайков излъга или просто не знае за какво става въпрос, както обикновено . 5| 5323 |25.08.2010 Трайков рекламира туризма ни в Euronews за 7,5 млн. лв. . 1| 5731 |26.07.2010 Тр. Трайков: Аварията -неочаквана; работата - свършена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads