Реклама / Ads
4| 5896 |05.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тр. Трайков: Нещата отиват на добре

.
Тр. Трайков
„Бургас-Александруполис" не е нашият енергиен проект; при „Белене" е недопустимо да има компромиси със сигурността, каза министърът.
 

„Бургас-Александруполис" за нас не е енергиен проект, такъв е за Русия и Гърция, но за нас е една тръба, която може да ни съсипе туризма, обяви по БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Проектът първоначално бил поставен в грешната кошница на министерството на икономиката. Министерството на околната среда и водите прави проучвания и ако даде одобрение, „Бургас-Александруполис" може да тръгне, добави Трайков.

През изминалата година бил даден старт на "страшно много" проекти като обновяване на енергийната инфраструктура, особено преносната, която през последните години била занемарена, големи инфраструктурни проекти, продължаване на либерализацията.

Имало оптимистична прогноза за икономиката и за ръст между 2 и 3,6-3,7%
. Структурата на инвестициите е по-важна от техния обем. През последните години 70% от инвестициите бяха в недвижими имоти, строителство и финансово посредничество, но в преработвателната промишленост имало ръст над 6% през последната година, в производство - 4%.

Решението за топлофикациите е инвестиция във високи технологии, като собствениците им трябва да решат как да дойдат - дали с приватизация, партньори или собствени средства, каза още министърът. Решението винаги било в това дружествата да са ефективни, а не да бъде помолен „Булгаргаз" да фалира някое от тях. И „Топлофикация"- София, и „Топлофикация"- Шумен имат разсрочен план за изплащане на задълженията си.

При „Южен поток" върви предпроектното проучване и когато бъде готово, през пролетта ще бъде взето окончателното инвестиционно решение. За АЕЦ „Белене" има твърде много фактори, които определят финансовия модел. Затова сега се взема финансовия консултант, който щял да има нужда от няколко месеца, за да си свърши работата и щом бъде осигурено финансиране, ще има проект. При „Белене" е недопустимо да има компромиси със сигурността. Не можем да се съгласим и с предложената цена, каза Трайков и постави акцент върху газа.

Българският туризъм, за който се очаквала хубава година, се опита да премине в по-горен сегмент, като прави хубави хотели, защото наистина базата е много остаряла, продължи министърът. Необходимо да се акцентира върху привличането но по-платежоспособни туристи. Има забележимо връщане на българските туристи към българските курорти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5846 |30.12.2010 Трайков: Стремя се към по-ниски цени на газта . 0| 5274 |25.11.2010 Трайков: 1080 е размерът на студения резерв . 0| 5213 |26.10.2010 Трайков: НОИ не е доказал, че може да управлява пари . 3| 5360 |23.10.2010 Трайков: Скокът на осигуровките е чисто тактически ход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads