Реклама / Ads
5| 5286 |05.03.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Томислав Дончев: АЕЦ „Белене“ няма как да се завърши без „Росатом“

.
Томислав Дончев
Българското Черноморие е собственост на всички българи. Нормално е те да са чувствителни към темата. Факт е, че на Алепу има свлачище. Колегите от ДНСК са на проверка и ако има разрез със законодателството, те ще реагират. Можем да правим много анализи, но трябва да следваме законите. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по БТВ.
 

Хубава шега беше, че изтребители могат да дойдат винаги, но не е така с газа. Изискват се много усилия. Има процеси, които трудно могат да се вместят в две изречения. Всички енергийни проекти се извършват съобразно европейското законодателство. Ще има разширяване на газопроводната ни мрежа. Това е „Балкански поток“, а не „Турски“.

 

Трасето е от руска граница до Провадия ще е с нисък бюджет, защото там има тръби. Трасето, което е на Север, ще ползва разрешителни от „Южен поток“, което ще е по-икономически изгодно. Изглеждаме ли ви безотговорно, ако няма сценарий за генериране на печалба. България транзитира газ и получава приходи от това. За нас критично важно е да се съхраним ролята на транзитьор на газ. Ще строим интерконектора с Гърция. Трябва да работим за нашия интерес.  

 

Дали ще се случи АЕЦ „Белене“ зависи от инвеститора. Не става дума за купуване на чифт чорапи. Това съоръжение няма как да се завърши без „Росатом“. Друг въпрос е кой и как ще инвестира в проекта.  Българската държава ще има 30 на сто собственост. Ще има и стратегически инвеститор. Ще има и още един дял-на всички останали заинтересовани-Македония, Сърбия и т. н. те също биха могли да бъдат съдружници. Дай боже да са повече.

 

Беше грешка гласуването за преференцията. Лош сигнал за хората. Това даваше механизъм хората да пренареждат партийните листи. Това право трябва да бъде съхранено.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 9659 |16.05.2018 В „Росатом“ знаели за вдигането на мораториума за АЕЦ „Белене“ отдавна . 1| 6126 |24.11.2017 Проектът АЕЦ „Белене“ в контекста на ядрената енергетика в света . 10| 6605 |20.11.2017 Шеф на „Росатом“: Готови сме да участваме в АЕЦ „Белене“ и като строител, и като инвеститор . 13| 8041 |16.10.2017 Готов е докладът на БАН за АЕЦ „Белене“, може да реализираме проекта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads