Реклама / Ads
25| 7073 |25.11.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайчо Трайков за преговорите: За всички е ясно, че АЕЦ ”Белене” няма да го бъде

.
Трайчо Трайков Източник: БГНЕС
Дали ще има склонност за компромиси, когато става въпрос за ”Белене”? ”Не се налага да се прави кой знае какъв компромис, защото на най-големите привърженици им е ясно, че този проект няма да го бъде. За ”Белене” ние настоявахме да не се записва като какъвто и да е приоритет. Това щеше да отвори пътя към харчене на други грешни пари. Важно е и да се спрат и съществуващите харчове, ако все още ги има”, Заяви Трайчо Трайков, преговарящ от ДБ.
 

По думите доскоро се е знаело, че все още има хора, които получават заплати по този проект.

 

"Моментите биха могли да се нарекат спорни, защото са важни. И партиите, които бяха представлявани от експерти и политици, и те като личности - често са изразявали несъвпадащи гледни точки. Затова бях приятно изненадан, че разговорите вървяха стегнато с взаимно уважение и склонност да се върви напред", каза бившият икономически министър пред Bulgaria ON AIR.


"Записахме, че всичко това трябва да се прекрати, с изключение на разходите за охрана и консервация на оборудването. А по отношение на всяка нова ядрена мощност - подходът ще бъде необходимостта от нея да се основе с многофакторен анализ. И когато това се случи, той ще вземе предвид всички налични активи, които имаме. Тези, които са следили темата отблизо, знаят, че през 2012-2013 година се правеха подобни изследвания - за това дали, ако се строи нова мощност в "Козлодуй", би могло да се използва някаква част от оборудването на "Белене", подчерта бившият министър.


Според него първо анализът трябва да покаже, че е необходима нова базова мощност с определен капацитет, а след това да се избере какъв вид да бъде тя. Тогава може да се премине към по-технологичните решения.


"Ядрената енергетика има и плюсове, и минуси. Минусите досега са били доста очевидни, като махнем настрана популярната заблуда, че ядреният ток е най-евтиният. Очевидните недостатъци бяха, че резултатът от всеки нов ядрен проект е много скъпа енергия, а освен това има и рискове. Напоследък ядрената енергетика започна да се разглежда като по-благосклонна опция. Тя произвежда непрекъсваема енергия и нисковъглеродна енергетика", коментира Трайчо Трайков.


И е категоричен, че правителството ще работи за максимално дълъг срок на икономически полезно използване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7704 |21.07.2020 Трайчо Трайков: Парите от Европа няма да свършат работа, ако отидат в корумпирани бизнесмени . 4| 9813 |18.11.2019 Трайчо Трайков: Големите поръчки при Фандъкова заобикалят и пленарната зала, и комисиите . 28| 6587 |21.08.2019 Трайчо Трайков: Нова ядрена централа означава, че токът й ще струва два пъти повече от сегашния . 2| 6255 |10.07.2019 Трайчо Трайков: Няма страшно, ако не стане сделката с ЧЕЗ, защото са добри собственици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads