Реклама / Ads
0| 5391 |30.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В проекта Белене държатавата трябва да бъде защитена

.
Трайчо Трайков
България се отказва от сегашните 51 %, които има НЕК в проекта за “Белене”. Какъвто и дял да има държавата в този проект, нейният интерес трябва да бъде адекватно защитен.
 

Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По думите на Трайков следващите стъпки по "Белене" са нова структура на финансиране на проекта, към която се върви. Ако проектът е толкова рентабилен, би трябвало да се намери съответното финансиране.

Затова според него не е задължително този дял да е 51 %, няма никаква причина да трябва да е 51 %. Но всички важни решения трябва да се вземат с участието на държавата, а какъв дял точно ни гарантира това право, ще бъде също задача на консултанта, каза Трайков.

Министърът заяви още, че има два варианта. Първият е да бъде обявен конкурс за нов консултант, което би било по-чистото решение, но отнема повече време и ще струва допълнително пари. Другият вариант е да използваме сегашните консултанти по проекта, които са "умни, качествени, хора с висок професионален капацитет, да разчитаме на тяхната професионална етика".

Според Трайчо Трайков няма смисъл, условно казано, някой инвеститор да има 100 %, държавата - нула и въпреки това държавата да трябва да плати 2 млрд за всички съпътстващи дейности, няма такъв филм, това няма да стане, каза Трайков.

По думите му - прави са всички, които казват, че това не е само чисто икономически проект, но не са прави тези, които казват, че на първо място той е политически.

За щастие вече не живеем в страна, където на първо място е глобалният световен стратегически интерес. И сега има такива общества, там хората не живеят добре. Ако трябва да кажем кое е политическото и стратегически вярно решение за България, това е хората да живеят добре, да имат пари за семейството си, каза Трайков.

От дискусиите на вчерашната кръгла маса стана ясно, че за съжаление с RWE няма нищо обвързващо. В момента с колегите от RWE България предефинира по-нататъшната формула на взаимодействията си, коментира Трайков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5456 |29.09.2009 За 60 години - 80 млрд. евро приходи за Белене . 4| 5404 |25.09.2009 Проектът Белене пред провал . 25| 4948 |12.09.2009 Цената на АЕЦ “Белене” може да стигне 10 милиарда евро . 1| 5917 |02.09.2009 Кабинетът размрази проекта Горна Арда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads