Реклама / Ads
26| 5525 |06.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трескаво се търси изход от споразумението за АЕЦ „Белене”

.
Трайчо Трайков
От допълнителното споразумение, задължаващо страната ни до два месеца да подпише договор за строителството на „Белене“ с обвързващи клаузи, България търси вратички, за да се измъкване. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков след заседание на кабинета.
 

„В момента юристи по международно и корпоративно право анализират доколко и как подписаното ангажира България. Те подготвят конкретен анализ за това как и доколко имаме ангажименти”, обясни Трайков.

„Трябва да е ясно в каква ситуация сме
. Очевидно има излизане от мандата, има подписан документ, което категорично становище ще отстоявам, независимо от това какво е подписано, е, че решение за „Белене” трябва да има след изчистване на абсолютно всички открити въпроси – и на сигурността, и на цената, и на цената, която произлиза от евентуално нови изисквания към сигурността”, категоричен бе енергийният министър. Според него това е възможно и след постъпката на Първанов.

„Така или иначе (става въпрос за подписания документ – б.а.) не означава, че със сигурност ще строим АЕЦ „Белене”, защото самото допълнение 12 изисква до 1 юни страните да парафират окончателния договор, но не казва какво ще се случи, ако страните не се разберат за договора”, в това Трайков видя друга възможност пред страната ни.

Frognews.bg припомня, че вчера той уволни изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов заради това, че по-рано през деня подписа споразумение с “Атомстройекспорт” за АЕЦ „Белене“, което ощетява българските интереси и е превишил дадения му от правителството мандат за преговори с руската страна. Всъщност подписаните документи бяха два – меморандум, с който се дава възможност за три месеца руската и българската страна да уточнят параметрите за безопасността на централата. Проблемно е второто – допълнително споразумение, с което страната ни се задължава до два месеца да се съгласи да строи „Белене”.

„Допълнение 12 очевидно противоречи на меморандума
, защото той е за три месеца, а допълнението за два, което свършва с краен срок, в който страните трябва да се договорят по окончателния договор. Това очевидно противоречи на политическия мандат, даден от министър-председателя за тримесечен меморандум”, изтъкна Трайков. Той отново подчерта, че изрично е забранил на Първанов да подписва точно този документ.

Отказа обаче да коментира дали има основания да подозира вече бившия директор на НЕК. „Не се задълбочих в душевните му мотиви, смятам, че органите, които имат за задача да изясняват и да поддържат законността в страната, ще имат конкретни и добре обосновани въпроси”, допълни Трайков. Вчера той е помолил министър–председателя да натовари ДАНС да провери дали от действията на шефа на НЕК произтича някаква заплаха за националните ни интереси.

Енергийният министър бе категоричен, че БЕХ не е давал мандат на Първанов да подпише споразумението. „Има решение на Съвета на директорите на БЕХ от 31 март, в което се казва, че се дава разрешение на изпълнителния директор да подпише допълнение 12 след разрешение от БЕХ. Такова разрешение няма. Въпреки това изпълнителният директор на НЕК е подписал”, обясни Трайков.

На въпрос какво правим в ситуация на отрицателно становище на ЕК за „Белене” и подписан договор за изграждането на централата, министърът заяви: „Преувеличено е да се говори за отрицателно и положително становище. Във всяка държава окончателните решения за изграждане на ядрени мощности се взимат от съответния орган – в нашия случай Агенцията за ядрено регулиране”.

Днес министър Трайчо Трайков заминава на посещение в Москва. Темата АЕЦ „Белене” ще бъде спомената, но няма да има разговори по същество.

Опозицията в парламента пък поиска Трайчо Трайков да понесе политическа отговорност. Руският посланик в София Юрий Исаков пък заяви, че АЕЦ „Белене“ напълно отговаря на интересите на България.

По-късно днес стана ясно, че президентът Георги Първанов научил от медиите за подписаното споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт", съобщават от прессекретариата на държавния глава.В съобщението се цитира настояването на Първанов да бъдат огласени параметрите, заложени в договора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6674 |30.03.2011 Търси се социално ангажиран купувач за "Булгартабак" . 0| 6704 |23.08.2010 Любо си търси жена на Мис Мерилин 2010 г. . 6| 6125 |22.04.2010 "Подкрепа" готви протести, търси подкрепа от PSI и EPSU . 0| 4802 |22.04.2010 Плевнелиев: Търсим европари за Хемус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads