Реклама / Ads
10| 5191 |04.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тристранката нищи пенсионната реформа

.
Днес на поредно заседания Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще обсъжда предложенията за пенсионната реформа. През последните няколко месеца тя се оказа поле за полемика, в която управляващи, синдикати и бизнес не успяха да намерят всички пресечени точки на обществения интерес.
 

Очакванията са да бъде запазен сегашният възрастов праг за жените – 60 години и 63 години за мъжете, но да се увеличи с по 3 години необходимия трудов стаж.

От КНСБ и КТ “Подкрепа” искат максималният осигурителен доход да е 10 пъти по-висок от минималния, така че хората, които имат възможност, да се осигуряват върху 4200 лв. Синдикалистите настояват през следващата година осигурителната тежест да се увеличи с 2 %.

Вицепрезидентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов изрази опасения пред БНР, че сега дискусията за пенсионна реформа едва започва и липсва консенсус.

“Тази година бюджетът на държавата за обществено осигуряване е осигурен от собствени приходи – някъде от порядъка на 45 %. И това, според нас, не може да продължава така. Ако има проблеми, ако има нещо, което налага, въпреки че аз не съм много съгласен, да се прави пенсионна реформа, защото това е реформа на реформата, да го кажем… Ако нещо се прави, тази реформа трябва да се върне към началните си корени – такива, каквито бяха през 2000 г. ", коментира синдикалистът.

По повод на днешното заседание Манолов акцентира и върху още един съществен момент - проблемът с недофинансирането на песионната система. Според него и най-обикновената математическа сметка показва, че той кореспондира с  увеличаване на пенсионната вноска, съобщава Фокус.

Синдикалистът смята, че не може с 10 % осигурителна вноска да издържаш пенсии. Вдигането на тази вноска е вариант за финансирането на системата. Изчисленията сочат, че тя трябва да стигне до 40 % според структурата на трудовия пазар и съотношението между работници и пенсионери.

"Бавно и постепенно трябва да се върнем към едни приемливи равнища на осигурителната вноска, които да направят системата устойчива. Осигурителната вноска се плаща както от работодателя, така и от работника, т.е. тук не става дума за популизъм, а ще трябва всички да дадем, за да може да издържаме системата", каза Димитър Манолов.

По думите на синдикалиста обаче вдигането на вноската до 40 % не е задължително, ако повече хора започнат да работят, а не да бъдат социалнослаби. Т.е. структурата работещи – пенсионери трябва да бъде променена. Не може държавният бюджет да участва с 55 % в осигуряването на пенсиите, категоричен бе Манолов. Консенсус по точката за издържането на пенсионната система все още не е постигнат на този етап в НСТС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5419 |31.05.2010 Още 430 хил. долара за горска реформа . 2| 5624 |28.05.2010 Пенсионна реформа в ЕС иска Брюксел . 0| 5160 |27.05.2010 Решават за пенсионната реформа на 4 юни . 0| 5303 |25.05.2010 Тристранката пак обсъжда бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads