Реклама / Ads
0| 5161 |27.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Решават за пенсионната реформа на 4 юни

.
Тотю Младенов Източник: Вяра Йовева
След много активен диалог мешду синдикати и работодателите, на 4 юни Тристранният съвет отново ще седне на масата, за да обсъжда този път предложението на правителството за пенсионната реформа.
 

Това каза социалният министър Тотю Младенов, в отговор на въпрос дали споделя идеята работодателите да нямат право да уволняват хора, на които им остават 3 години до пенсиониране.

Социалният министър уточни, че до 4 юни ще бъдат обсъдени предложенията и на синдикати, и на работодатели.

„Мисля, че една част от предложенията на синдикатите са разумни, други трябва да бъдат консултирани допълнително между тях и работодателите", изтъкна Младенов.

Той изрази надежда скоро да се стигне до компромисно решение, което ще помогне да бъде осъществена пенсионната реформа.

По думите му стремеж както на правителството, така и на социалните партньори е след години доходът от пенсия да бъде 65% от работната заплата, която е получавал служителят.

„Това е разумно и ще гоним тази цел", подчерта Младенов и допълни, че стабилизирайки пенсионния фонд, ще се търсят адекватни пенсии, а не тези ниски пенсии, които получават хората в момента.

Помолен да коментира опасенията, че ако бъде прието предложението на синдикатите работодателите да не назначават хора пред пенсия, Младенов заяви: „Смятам, че това не е пазарен принцип и трябва да се помисли по-внимателно".

Според него вместо тази мярка е по-добре да се помисли как държавата да стимулира работодателите да внасят осигуровки за допълнителна пенсия в частните пенсионни фондове.

Младенов сподели още, че се обсъжда идеята цялата лична вноска от 7% на служителя да отива във втори пенсионен стълб.

„Аз мисля, че за тези хора, които за пръв път ще попаднат на пазара на труда, например от догодина, няма нищо лошо личната вноска, която те плащат, да отива в частни пенсионни фондове. Вноската от работодателите ще остане в първия пенсионен стълб", каза в заключение социалният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5195 |03.05.2010 Днес решават за болничните . 2| 4707 |17.04.2010 Имаме воля да доведем пенсионната реформа докрай . 1| 5404 |29.03.2010 Днес решават за ДДС-то, цената на парно, ток и газ . 1| 5012 |08.03.2010 Хр.Митрева: Да говорим сега за пенсионната възраст е неуместно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads