Реклама / Ads
6| 6342 |22.03.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В Тристранката се разбраха за Сребърния фонд

.
Стигнахме до консенсус, че Законът за Сребърния фонд трябва да бъде променен. Това заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев веднага след заседанието на НСТС.
 

 

Това, до което всички стигнахме е, че този фонд не е управляван достатъчно добре досега. Констатирахме, че Управителният съвет не си е вършил добре работата и средствата във фонда нямат добра доходоносност. Говорим дори за цялостна промяна в управлението на фонда, обясни председателят на БСК. Обсъжда се Управителният съвет на фонда да се разшири по подобие на Надзорния съвет на НОИ и социалните партньори да са 50 % от всички участници в управлението на Сребърния фонд.

 

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че са приели до 30 процента от парите във фонда да могат да бъдат инвестирани тази година в ДЦК, като те се увеличават всяка година с 10 на сто, докато стигнат до 70 на сто през 2016 година, така както е предложил финансовият министър Симеон Дянков.  

 

Ние няма да подкрепим промените, ако нямаме гаранции, че тези средства ще останат в българската икономика и затова искаме специални аукциони и ДЦК, на които да могат да играят само Сребърният фонд и частните пенсионни фондове, категоричен е Димитров.

 

От синдиката са предложили и получили съгласие, както от министъра на финансите, така и от другите си колеги в Tристранката, че трябва да бъде удължен хоризонтът на използване на фонда, тъй се очаква да има "демографски удар" към 2028 - 2029 - година.

 

Предложението ни е да се мисли за удължаване с поне десет години на крайния срок, до който не могат да се пипат парите от фонда. Това ще направи възможно инвестициите от фонда, независимо къде да бъдат по-дълги, а оттам с по-голяма доходност, обясни лидерът на КНСБ.

 

Той подчерта също, че социалните партньори са получили уверението на финансовия министър Симеон Дянков, че средствата от Сребърния фонд няма да бъдат използвани за решаване на проблема с външния дълг. "Той заяви, че целта е да се направи възможно по-добро управлението на фонда", разказа Димитров. Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев пък обясни "Симеон Дянков ни увери, че в рамките на няколко месеца държавата може да излезе на външни пазари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5579 |22.03.2012 Сребърният фонд разцепи бизнеса . 15| 6684 |10.03.2012 Кр.Георгиева: С по-умерено управление Сребърният фонд може да е златен . 16| 6750 |20.02.2012 Ст. Мавродиев: Не пипайте Сребърния фонд! . 9| 6321 |11.01.2012 Бизнесът аут от Тристранката?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads