Реклама / Ads
0| 5602 |23.02.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Важните автомобилни течности през зимата

.
Зимата е в разгара си и е от голямо значение автомобилът ви да е в отлично техническо състояние в тежките климатични условия. Суровото зимно време се отразява не само на купето, възлите и агрегатите в автомобила, но и на течностите, които работят в тях.
 


.

 

Редовната смяна и поддържането на техническите течности в необходимите количества ще гарантира ефективна работа на системите в автомобила, независимо от времето навън.

 

Във верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG може да закупите качествени технически течности на утвърдени производители. Предлагат се различни марки: антифриз, моторно и трансмисионно масло, течност за чистачки, спирачно масло, добавки и много други. На ваше разположение са консултантите на фирмата, които ще ви помогнат да изберете най-доброто за вашия автомобил. Лесно и бързо може да поръчате www.avto.bim.bg.

 


.

 

Ето какво да проверявате периодично и то не само през зимата:

 

Моторно масло

 

От качеството на моторното масло зависи работата на двигателя и неговия живот. С падането на температурите, двигателното масло се сгъстява и това може да създаде проблеми при стартиране на студен двигател и смазването му. Също така  натоварва повече и маслената помпа.

 

Затова преди настъпването на зимния сезон се уверете, че моторното масло в двигателя е с правилния вискозитет и в необходимото количество. Недостатъчното количество масло не смазва добре и частите се износват по-бързо. Това може да доведе до блокиране на двигателя.

 

Трансмисионно масло

 

При трансмисионното масло, подобно на моторното, вискозитетът при ниски температури се покачва. Това води до трудното му циркулиране и лошо смазване. Ако маслото е твърде старо, то може да стане още по-гъсто при студено време.

Състоянието на трансмисионното масло е особено важно за автоматичните скоростни кутии, където то е определящо за работата им.

 

Антифриз

 

Течността в охладителната система се състои от антифриз концентрат и вода. Благодарение на свойствата си, охлаждащата течност не само отвежда топлината от работещия двигател, но също така го предпазва от корозия и смазва елементите на цялата система.

 

Основното предназначение на антифриза е да не позволи на охлаждащата течност да замръзне при ниски температури и да кипи при прегряване.

 

Освен проверка на нивото на течността в казанчето за антифриз, задължително трябва преди зимата да се премери и точката на замръзване. Ако не е на достатъчно ниска температура трябва да се долее антифриз.

 

Смяна на антифриз се извършва на определен пробег и време или когато: има теч в системата, цветът на течността е ръждивокафяв или има утайки и замърсявания в казанчето.

 

Спирачна течност

 

За да работят добре спирачките на вашия автомобил, спирачната течност трябва да е достатъчно и с добри свойства. Освен, че предава спирачното усилие и задейства спирачната система, тя има добри смазващи свойства и предпазва системата от корозия.

Ако спирачките на автомобила не работят добре, то първото нещо, което трябва да проверите е състоянието на спирачната течност. В казанчето тя трябва да е прозрачна, без утайки и в предписаните граници.

 

Следете пробега и сменяйте спирачната течност навреме, за да имате винаги ефективни спирачки, особено през зимата.

 

Течност за чистачки

 

Течността за чистачки се сменя през пролетта с лятна и през есента със зимна течност за чистачки. Лятната течност има по-добри миещи свойства, докато зимната не замръзва при ниски температури.

 

Добрата видимост е необходима по всяко време на водачите и затова чистачките на предното стъкло трябва да функционират безупречно, а стъклото да е винаги чисто.

Законово изискване е казанчето за течност за чистачки да е винаги пълно, затова доливайте често.

 

Добавки

 

През зимата използвайте добавки, подпомагащи работата на двигателя. Използвайте почистващи добавки за да предотвратите запушване в двигателя при пътуване на малки разстояния със студен двигател. Добавките ще помогнат за намаляване на вредните емисии и разхода на гориво. Също така използвайте добавки за лесен старт на двигателя.

 

Какви още полезни течности са необходими през зимата?

 

-        Спрей за размразяване на стъкла – вместо да стържете дълго леда върху

предното стъкло, много по-лесно е да напръскате и да изтриете. Може да използвате и спрей, предотвратяващ замръзване на лед върху стъклото, който се нанася вечерта.

-        Размразител за ключалки за лесно и бързо отключване на автомобила.

-        Вакса за гумени уплътнения – предпазва гумените уплътнения на вратите,

капаците и прозорците от залепване при ниски температури и ги поддържа еластични.

 

За да сте сигурни и спокойни при пътуване през зимата, автомобилът ви трябва да се подготви през есента, но това не означава, че не трябва да следите състоянието му след това. Добре е преди потегляне на дълъг път да се проверят течностите и спирачките. А доброто екипиране ще ви помогне да преодолеете всяко препятствие на пътя и да се насладите на една зимна приказка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7519 |26.11.2022 Най-важните мебели за всяка стая . 1| 4206 |08.11.2022 Renault и Google разширяват партньорството за автомобилния софтуер . 3| 5359 |12.09.2008 Станишев открива завод за автомобилни части в Русе
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads