Реклама / Ads
1| 4637 |13.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Въпросът за сливане на НАП и НОИ не стои, отсече Младенов

.
Въпросът за сливане на НАП и НОИ не е стоял никога, това са две съвсем различни институции, Това заяви в Русе социалният министър Тотю Младенов.
 

Министър Младенов каза още, че се надява до края на месеца след консултации с премиера и парламентарната група на ГЕРБ да стане ясно името на новия шеф на НОИ, който да заеме мястото на подалата оставка Христина Митрева.

Той не потвърди, но и не отрече, че една от възможните кандидатури е на зам.-председателя на социалната парламентарна комисия Светлана Ангелова, която бе заедно с него на посещение в Русенския университет.

По темата за повишаването на минималната работна заплата и пенсиите, Тотю Младенов заяви: "Всичко се изговори и като консултации, и като преговори, другата седмица предстои последно обсъждане в тристранния съвет, и МС ще вземе решение по този въпрос до края на този месец".

В следващите 3 години ще се използват съвместно три оперативни програми, за да се осигурят социални услуги от нов тип в България. Това са ОП "Регионално развитие", ОП "Развитие на селските райони" и ОП "Развитие на човешките ресурси", каза министър Младенов, който бе гост на кръглата маса в Русенския университет, посветена на намерението на ВУЗ-а да създаде професионално направление "Социални дейности".

Социалният министър припомни, че в следващите 15 години ще бъдат закрити всички социални домове в страната в сегашния им вид и ще се върви към създаване на приемна грижа, социални услуги, дневни центрове и центрове от семеен тип.

Младенов обеща децата с увреждания и възрастните хора с деменция ще имат много по-добри условия за живот, а осиновяването ще става още в най-ранна възраст. За да се случи всичко това обаче, има нужда и от кариерно израстване на социалните работници.

Вече работи ОП "Регионално развитие", където 51 общини са кандидатствали пред МРРБ за изграждане на центрове от семеен тип. Предстои отварянето и на другите две програми, където ще се кандидатства пред МЗ и МТСП. Със заем от 40 млн. евро от Световната банка е стартирал проект за социално включване на деца от 0 до 3 години. Предвижда се да се намаляват таксите за детски градини за деца, чиито родители имат по-нисък доход и статус.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4927 |10.01.2011 ЕС: Не предвиждаме сливане на „Набуко” и „Южен поток” . 1| 5456 |10.12.2010 Брюксел да приеме бюджета, отсече Борисов . 2| 5230 |18.08.2010 Регулаторът отсече: EVN и НЕК виновни за проблемите с тока . 1| 5745 |30.07.2008 „Иберия” и „Бритиш Еъруейз” планират сливане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads