Реклама / Ads
11| 27598 |26.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Вдовица на разстрелян бизнесмен поема парите на в. „Пари”

.
Лилия Апостолова Източник: Фейсбук
Лилия Апостолова, съпруга на убития Кристиян Маслев, е утвърдена от “Bonnier Business Press” за нов изпълнителен директор на авторитетния български бизнес-всекидневник "Пари".
 

В понеделник шефовете на шведската медийна групировка Bonnier Business Press са представили новия изпълнителен директор на вестник „Пари” Лилия Апостолова, вдовица на убития през 2000 година скандален бизнесмен Кристиян Маслев, научи Frognews.bg. В медийните среди се съмняват, че бившата журналистка от вестник „Капитал”, е споделила с новите си господари този факт от биографията си. Оказвайки се на 29 години богата вдовица, Лилия заминава за Франция, където завършва магистратура в много скъп университет, недостъпен за „обикновени” младежи. Като в холивудски екшън Лилия Маслева извършва „пълна промяна” - връща бащиното си име Здравкова, а по-сетне се подписва с фамилията Апостолова. Единствената й публична снимка е в профила й във Фейсбук, където с ръка е закрила лицето си.

Името на Лилия Здравкова Апостолова нашумява около скандала с бруталния компромат срещу Първа инвестиционна банка, маскиран като преразказ на коментар във форума на сайта BGMamma („За интернет, слуховете и банките”), за да се заобиколи ловко Закона за банките и кредитното дело. Това „препиране на информацията” едва не доведе до масова паника и фалит на банката.

За няколко месеца Апостолова замествала Галя Прокопиева като главен редактор на в. „Капитал”, докато Прокопиева била в отпуск по майчинство. За журналистите това бил „много труден” период.

В началото на кризата през миналата година Лилия Апостолова се похвалила, че започва да изкупува фалирали фирми, да ги санира и да ги препродава. Така тя купува 50% от списание „Едно”, чийто създател Асен Асенов стана известен с апела си за легализиране у нас на продажбите на леки наркотици. Едно от събитията, организирани от Лилия Апостолова и Асен Асенов е Sofia Dance Week, шокирало публиката с голия танцьор Майевски, явил се на сцената на Софийската народна опера.

Кой е Кристиян Маслев и къде отидоха парите от единствената в България кражба на приватизационен фонд?
„Разпит в съда преплита смъртта на Надежда Георгиева с екзекуцията на бизнесмена Кристиян Маслев, разкрива Орлин Аврамов, обвиняем по делото за зверското убийство на ямболската адвокатка.” Това пише авторитетното списание „Тема”.
Адвокатката Надежда Георгиева е заклана с 9 удара със сатър по тила и главата в дома си в столичния квартал “Стрелбище” на 26 февруари 2000 г., четири месеца след напускането на Ямбол. Делото се превърна от тайно в явно, след като съдия Вяра Чочкова от Софийския градски съд го връща на прокуратурата за пренаписване на обвинителния акт, който според съдийката нямал почти нищо общо с наказателното право. След това прокурорите внасят обвинителния акт в явното деловодство. Така за първи път се разбира, че всичките трима подсъдими са физическите убийци на Надежда - Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев са държали здраво адвокатката, а деветте удара, нанесени с огромна сила със сатър отзад по тила и главата, всъщност са дело на Димитрина Калайджиева. Калайджиева е бивша секретарка на покойния Николай Колев по времето, когато той бе прокурор на въоръжените сили.

„Следващият факт, оповестен от Аврамов, насочва следата в съвсем друга посока. Убийствата на адвокатката и друго, позабравено и неразкрито и до днес убийство - на бизнесмена Кристиян Маслев, собственик на “Натурела груп”, се оказват преплетени. Маслев и Надежда Георгиева били в много близки отношения, определени от Аврамов като повече от приятелски. Дори нейната майка є работила дълго време в обменно бюро на фирмата му. “Свидетели по делото твърдят, че ямболската адвокатка е била близка и с бившия главен прокурор Никола Филчев, съобщава Focus News.
В началото на есента на 2000 г. Надежда съобщила на дотогавашния си работодател Орлин Аврамов, чиято винарска изба обслужвала като адвокат, че има намерение да се премести в София. Причината била голяма сделка, която трябвало да придвижи. След което заминала за столицата, за да работи за Кристиян Маслев.

Надежда Георгиева е прехвърлила 50 000 акции от Приватизационен фонд “Отечество” на името на Кристиян Маслев, но с 9 фалшиви документа. С това Маслев на практика измамил останалите съакционери във фонда и си го присвоил, а Надежда Георгиева получила за това хонорар от 100 000 лв. Маслев е разстрелян по-малко от 2 месеца след убийството на Надежда Георгиева, а основната версия за убийството му най-вероятно е точно кражбата на приватизационния фонд”, пише списание „Тема”.

По същия повод вестник ”Сега” коментира на 8.11.2005 година: „В България се краде чрез съда - затова не идват чужди инвеститори... Става въпрос за Кристиян Маслев и приватизационния фонд "Отечество". Маслев бе регистрирал марката на фонда на свое име, а съдружниците му го обвиняваха, че е станал управител на общо събрание без кворум и е прехвърлил с фалшиви пълномощни техните акции на свои фирми. Всички съдебни дела срещу Маслев обаче бяха смачкани.” Шест години по-рано, през ноември 1999 година, вестник „24 часа” пише: „Измамата с акции на бившия ПФ “Отечество” узаконена в Софийски градски съд, въпреки предоставените документи от КЦКФБ и Централен депозитар АД, заяви бившият изпълнителен директор на дружеството Сотир Илиев. В момента изпълнителен директор на фонда е Кристиян Маслев, който не притежава нито една акция от дружеството”.

Кристиян Трендафилов Маслев е убит на 21 април 2000 г. през нощта с три куршума на бул. “Цар Борис Трети” 257 в София, на стълбите на собствения му дом. Той е от Варна, завършил е математическа гимназия, после е следвал физика в Софийския университет. В частния бизнес влязъл с фирмата си “Натурела” по Указ 56 още през 1991 г.. Имал участие в още поне 20 фирми, повечето от които са регистрирани в ... Костинброд. За Маслев се говори, че бил свързан с военното контраразузнаване. Близък е бил и с кръгове от БСП.

Той е братовчед на бившия депутат от БСП Красимир Премянов, чийто звезден миг в политиката беше управлението на Жан Виденов, свален от власт с народните бунтове от януари 1997 година. Бил е официално съветник на бившия депутат от БСП Драгомир Шопов.

„Когато през 1996 г. започва масовата приватизация, ръководството на Антифашисткия съюз (в който се обединяват стари комунистически бойци) решава да създаде свой приватизационен фонд “Отечество”. Събрани са боновете на 5 600 души, но се оказва, че антифашистите – главно възрастни и бедни хора - нямат изискуемия по закон капитал от 10 милиона стари лева, за да функционира фондът. Емисари на БСП запрятат ръкави да търсят бизнесмени, които да дадат парите. Един от тях е Кристиян Маслев. В партийната централа на „Позитано” 20 той бил доведен от Велко Вълканов, представителна фигура на активните борци против фашизма и капитализма. Маслев дал по-голямата част от парите и като благодарност получил поста председател на Управителния съвет на ПФ “Отечество”.

„Злоупотребите му обаче не закъсняват и той е освободен. Обвиненията срещу него са, че се готвил да си купи джип за 127 млн. стари лева, при положение че капиталът на дружеството по това време бил 240 млн.лева, и дори дал капаро от 5 млн.лева. Патентовал името “Отечество” и опитал да изнудва шефовете срещу 20 млн. лева... Името му нашумява в началото на октомври 1999 г. със скандалната кражба на 49 287 акции от деветима собственици в “Отечество 2000 холдинг”, наричан още приватизационния фонд на Българския антифашистки съюз. Един от измамените е бившият шеф на Главно следствено управление генерал Костадин Коцалиев.
За тази далавера тогавашният шеф на Икономическата комисия в парламента Никола Николов внася документи в парламентарната комисия “Антимафия”.

След оттеглянето на съакционерът Валентин Панайотов преди няколко месеца, Bonnier Business Press става 100% собственик на вестник „Пари”. Шведската компания обявява конкурс за изпълнителен директор и се обръща към българския офис на френската PR компания Alexander Hughes за избор на подходящ кандидат. Лили ( Маслева) Апостолова е без конкуренция, най-вероятно защото Alexander Hughes е свързана с адвокатска кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, в която партньор е новият й съпруг Николай Гугински. Управляващият партньор Benoit Chaignon изтъква публично като най-големият си професионален опит в България участието в проекта „Софийска вода”. По този скандален проект работи и адвокатска кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”,.

От материали в българските медии става ясно, че "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" са замесени в куп скандални сделки. Те са фаворитите на правителството на НДСВ за купувач на "Булгартабак" чрез станалата печално известна фирма „Табако кепитъл партнерс”, завършила с пълно фиаско и порой от публични обвинения за корупционни схеми срещу тогавашния министър-председател Симеон Сакскобургготски и вицепремиера Николай Василев. Адвокатската кантора организира луксозен медиа-трип до Лондон, за да тушира лавината от критични материали в българските медии. Въпреки това се вдигна шум до небесата, след като многотиражен вестник публикува стенограма от разговор в Тел Авив между Георг Цветански и мултимилионера Майкъл Чорни, изгонен от България, заради „застрашаване на националната сигурност”. Цветански навива Чорни да участва в приватизацията на „Булгартабак”. Медиите разкриват любопитния факт, че съпругата на вицепремиера Николай Василев Силвия е започнала работа в „Балканфарма”. „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” са работили по приватизацията на трите големи фармацевтични предприятия в Дупница, Троян и Разград при правителството на Жан Виденов, довели до създаването на частната „Балканфарма”. След оспорваната доскоро сделка собственици на новата компания се оказват двама номенклатурни зетьове: Георги Цветански – зет на председателя на софийската окръжна партийна организация на БКП Николай Дюлгеров и актьорът Петър Терзиев – зет на последния комунистически министър-председател Георги Атанасов.

„Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” са работили и по злополучната и криминална приватизация на авиокомпания "Балкан", довела до фалит на българския национален авиопревозвач.
„Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” са работили и по концесионирането на "Софийска вода", атакувана активно от бившия столичен кмет и настоящ премиер Бойко Борисов, заради системно неизпълнявани ангажименти от британската фирма, по проекта "Горна Арда" (клиент им е "Джейлан холдинг", обвинен от турското правителство в лошо строителство след голямото земетресение преди няколко години), по проекта за ТЕЦ "Марица-изток" 3 и 1, където представляват интересите на АES и "Ентърджи".

В медийните среди вече се говори, че не е невъзможно в. „Пари” да бъде използван от кантората на „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” и техните клиенти.
Шведите биха могли да се притесняват и от конфликт на интереси – според Daxy Лилия Апостолова е съдружничка в Trinity Partners с известния рекламен бос Николай Неделчев (PublicisMARK). Основни акционери са ирландецът Робърт Триниър и американецът Дъглас Тинклър – връзките между които отвеждат до офшорни компании. Това е един от начините за отклоняване на рекламни приходи, вместо да влизат директно в касата на изданието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5974 |23.09.2009 Сметната палата поема одита на фонд "Земеделие" . 8| 5434 |23.09.2009 Реформират НЗОК, частни фондове поемат здравната осигуровка . 1| 4903 |07.09.2009 Очакваме до дни парите по САПАРД . 0| 5040 |03.09.2009 България търси подкрепата на Италия за парите по САПАРД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads