Реклама / Ads
8| 5434 |23.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Реформират НЗОК, частни фондове поемат здравната осигуровка

.
Авангардна идея за демонополизация на НЗОК представи здравният министър Божидар Нанев - частни фондове да поемат част от медицинските услуги по здравната каса. Това е едно от предложенията, с които ГЕРБ смята да реформира сектора.
 

Една от възможностите е специализираната доболнична помощ и високоспециализираните дейности и изследвания, които в момента се осигуряват от НЗОК, да се дадат на частни здравноосигурителни дружества, обяви Нанев.

По думите на министъра вноската остава 8%, като само част от нея се пренасочва към частниците. Това значи, че пациентите ще ходят на преглед при специалисти както досега, ще получават същия пакет услуги, но лекарите ще получават парите си не от касата, а от частните осигурители. Медиците ще договарят цените не с касата, а с частните фондове, които от своя страна ще управляват парите за тези услуги, чийто бюджет понастоящем е 154 млн. лева. От друга страна, пациентите ще могат сами ще избират в кой фонд да им се осигурява доболничната специализирана помощ.

Според реглементираните изисквания честните фондове ще трябва да имат поне 3 млн. лв. уставен капитал, електронна система, съвместима с тази на НЗОК, минимален брой осигурени, мрежа с национално покритие, т.е. договори с лекари в цялата страна. При осигуряването на услуги от задължителния пакет ще трябва да работят без печалба, т.е. ще получават само такса за управление 2% от набраните средства от вноски, както работи и НЗОК. Те няма да имат право и да отказват да записват осигурени, например възрастни или хронично болни.

Целта на промяната е да се стимулира доброволното осигуряване, чийто пазар в момента е за едва около 30 млн. лв., и така да влязат повече пари в системата, поясни здравният министър. Паралелно с услугите от задължителния пакет фондовете ще могат да предлагат на клиентите си допълнително осигуряване, което да дава право например на директен достъп до специалист, без талон от личния лекар, по-добър битов комфорт в болница или поемане на доплащането за консумативи, които НЗОК не покрива. Хората няма да са длъжни обаче да се осигуряват допълнително, уточни министърът.

Направленията ще останат ограничени от лимити и пак ще се дават от личния лекар. Може да се даде обаче възможност на тези, които не искат да чакат за талон, да си плащат 30% от цената на прегледа - кеш или през допълнителна осигуровка, и така да имат директен достъп. Така би трябвало да се освободят талони за тези, които не искат да плащат и лимитите няма да се изчерпват толкова бързо, смята зам. здравният министър Валерий Митрев.

Промяната може да се въведе евентуално от 2011 г. Още не е ясно дали тя ще залегне в готвените от ГЕРБ промени в Закона за здравното осигуряване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4943 |24.08.2009 ЕК решава за еврофондовете до месец . 3| 4781 |05.08.2009 Дефицит в бюджета, здравната каса на червено . 0| 4920 |08.06.2009 Разискват публично-частните партньорства в природните паркове . 0| 4903 |01.09.2008 Променят изискваният към рекламите на пенсионни фондове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads