Реклама / Ads
0| 4943 |24.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕК решава за еврофондовете до месец

.
Европейската комисия все още няма официално решение по внесените от България оценки за съответствие по оперативните програми. На този етап не може да се говори, че страната ни ще загуби от еврофинансиране. Това съобащават от ЕК.
 

Експертите на Комисия и в момента анализират и обобщават данните от внесените от България документи и проведената преди месец у нас експертна мисия, съобщи представител на дирекция „Регионална политика".

Той специално подчерта, че за сега не може да става и дума за загуба на пари и че намерението на еврокомисията е да работи партньорски с българските власти докато заедно постигнат такива оценки за съответствие, каквито ще направят възможно отпускането на междинните плащания от еврофондовете. Те са основната част от предвидените за страната ни пари и са около 6 млрд. евро.

Припомняме, преди година ЕК отхвърли оценките за съответствие на всичките 7 оперативни програми и ги върна за пренаписване.
Дни преди изборите кабинетът “Станишев” внесе отново вече преработените документи по 5 от програмите - „Транспорт", „Конкурентоспособност", „Административен капацитет", „Човешки ресурси" и „Техническа помощ".

Неофициално от ЕК твърдят, че в тях все още има сериозни слабости, които са отчетени и при мисията преди месец. Повечето от тях отново са свързани с административния капацитет и със специалната информационна система ИСУН, която трябва да гарантира, че управлението и контрола на всеки отделен проект са прозрачни и според европейските правила.

Официалното решение на комисията ще бъде факт през септември или октомври, като работата с българските власти за успешно усвояване на парите ще продължи и преди, и след това, увериха от ЕК.

От там припомнят, че междувременно очакват новото правителство да внесе оценките за съответствие на оставащите две оперативни програми, по които са предвидени най-много средства - „Регионално развитие" и „Околна среда" и че се надяват те да бъдат изрядни.

Междувременно българският еврокомисар Меглена Кунева, която вчера е предупредила премиера Борисов за опасността от ново забавяне на междинните плащания заяви, че въпросът не опира само до пари, но и до доверие. Необходимо е да се показват умения и зрялост на страната. А когато имаме акумулиране на забавяния, трябва да има капацитет да работим и с усилията на всички нещата в България да започнат да се променят по-бързо,  подчертава Кунева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5241 |05.08.2009 Решават проблема с бюджетния дефицит . 1| 5217 |01.07.2009 Парите в банките се топят за месец . 4| 5504 |23.06.2009 ЧЕЗ ще отчита тока на 3 месеца . 2| 5343 |27.03.2009 Бизнесът оптимистичен за първи път в последните месеци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads