Реклама / Ads
2| 5323 |27.03.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът оптимистичен за първи път в последните месеци

.
През март 2009 г. общият показател на бизнес климата отбелязва повишение с 2,8 пункта в сравнение с февруари след отчетените понижения през последните няколко месеца
 
През март 2009 г. общият показател на бизнес климата отбелязва повишение с 2,8 пункта в сравнение с февруари след отчетените понижения през последните няколко месеца, става ясно от проведените бизнес анкети на Националния статистически институт (НСИ).

С изключение на промишлеността, където се отчита понижение, във всички останали отрасли - строителство, търговия на дребно и услуги, се регистрират относително по-добри оценки на бизнес климата.

През март съставният показател “бизнес климат в промишлеността” продължава да спада вече пети месец, като губи 2,1 пункта от февруарското си равнище. Нараства делът на предприемачите с негативно мнение за настоящото и за очакваното бизнес състояние на предприятията.

Анкетата през март показва, че производствената активност продължава да се свива, като очакванията на мениджърите за следващите три месеца са в същата посока. През последния месец продължава да се влошава и осигуреността на производството с поръчки както от страната, така и за износ.

Несигурната икономическа среда и ограниченият вътрешен и външен пазар остават главните фактори, затрудняващи дейността на промишлените предприятия през март, като свързаните с тях проблеми нарастват в сравнение с февруари. По-силно отражение има и факторът “слабости в икономическото законодателство”, а всяко пето предприятие изпитва финансови затруднения.

Относно продажните цени за първи път през март предприятията, които предвиждат намаление на цените, са повече от тези, които считат, че цените им ще се повишат през следващите месеци, в резултат на което балансовият показател е отрицателен (-3,7%).

В строителството стопанската конюнктура през март показва позитивна промяна. Съставният показател “бизнес климат” се покачва с 4,3 пункта спрямо предходния месец поради по-добрите оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и по-оптимистичните им очаквания за шест месеца напред.

За последния месец осигуреността на производството с поръчки е подобрена, като прогнозите на строителните предприемачи за строителната дейност през следващите три месеца също са в положителна посока. Последната анкета отчита известно намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Строителните мениджъри продължават да посочват несигурната икономическа среда и финансовите проблеми като основни затруднения в дейността на предприятията. За четвърти пореден месец предприемачите, очакващи намаление на цените, преобладават над тези с намерения за тяхното увеличение.

Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” се покачва със 7,9 пункта в сравнение с февруари, което се дължи на повишения оптимизъм на търговците на дребно по отношение на очакваното бизнес състояние на предприятията през следващите шест месеца.

Според данни от бизнес анкетата обемът на продажбите през последните месеци се е понижил значително, но очакванията за следващите три месеца са той да не продължава да спада. Същевременно очакванията за нивото на поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни.

По отношение на факторите, които са пречка за дейността в търговията на дребно, несигурната икономическа среда е посочена на първо място, следвана от недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Във връзка с продажните цени в търговията на дребно очакванията на мениджърите са те да останат непроменени.

През март показателят “бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 5,8 пункта над равнището от февруари, когато беше регистрирана най-ниската стойност от началото на изследването в този сектор.

Наблюдава се известно намаление на песимизма в мненията на мениджърите за настоящото и за очакваното бизнес състояние на предприятията през следващите шест месеца. Според тях търсенето на услуги продължава да намалява, но прогнозите за следващите три месеца са в посока на повишаване.

По отношение на персонала предприятията съобщават, че са го намалили и очакват бъдещо намаление на заетите и през следващите месеци.

Несигурната икономическа среда засилва негативното си въздействие през март и е на първо място сред факторите, затрудняващи дейността на предприятията, а конкуренцията в бранша е вторият по значение проблем за тях.

През март балансът на очакванията за цените в сектора на услугите остава в отрицателната зона, т.е. тези, които очакват намаление на цените, са повече от тези с нагласи за увеличение.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5766 |23.02.2009 Бизнесът и политици обсъдиха намеренията си за изборите . 18| 6544 |17.02.2009 Бизнесът настоява България да поеме разходите за визи на руски граждани . 0| 5182 |05.02.2009 Deutsche Bank регистрира за първи път загуба в своята история . 3| 5434 |07.01.2009 Наемите на апартаменти в САЩ падат за първи път от пет години насам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads