Реклама / Ads
20| 5526 |09.12.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Виденово време и в Истанбул - извиха се дълги опашки за хляб от 15 стотинки

.
Истанбул
Истанбул се извиха опашки за евтин хляб, защото това е най-евтината храна, която могат да си позволят. Турската лира непрекъснато се обезценява и хората могат да си позволят все по-малко неща с парите, които изкарват. Това прави хлебарниците, дотирани от общината в Истанбул, особено популярни.
 

Хлябът на тези щандове е по 15 български стотинки и въпреки че производството беше увеличено до 1,5 милиона дневно, той не достига, съобщи Нова телевизия.

 

Кризата е предизвикана най-вече от упоритостта на президента Реджеп Ердоган да не следва съветите на финансовите експерти. Вчера той се обърна към нацията с призив да имат доверие в икономическия му план. Проучванията обаче сочат, че одобрението му е спаднало до най-ниското ниво от 6 години.

 

И в Турция май се задава Ердоганова зима като нашата Виденова зима. В началото на 1997 година България се намира едновременно в тежка политическа и икономическа криза. Страната е в състояние на хиперинфлация, след като за по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 500 достига до 3000 лв. Инфлацията е 300%. Левът се срива, средната заплата става 5 долара. Магазините са празни, настанала е зърнена криза и хляб се купува с купони. И следствие на всичко това - Виденов подава оставка.

 

Нещо подобно се случва и в Турция. Един хляб се купува с една бала лири. Толкова струват и други продукти от първа необходимост.В няколко големи турски града се задават бунтове.  Страшен за Ердоган е фактът, че младите хора под 25-годишна възраст смятат да не гласуват за партията на Ердоган. Безработицата в Турция расте, в страната пребивават милиони бежанци, на които населението все по-масово гледа като на заплаха, а видимо страдащият от различни заболявания президент вече не изглежда като герой в очите на мнозинството.


Българите пък се възползват от ниските цени в южната ни съседка. Над 1 000 000 нашенци са били на пазар в Одрин от началото на тази година, като всеки един е похарчил между 100 и 250 евро. 1 лев вече наближава 8 турски лири и българите посрещат зората в Одрин. Това твърдят пред турските медии местните търговци. И няма как да е иначе, като всякакъв вид стоки на пазара излизат на българите на безценица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 9726 |09.09.2021 Стефан Гамизов за кръчмарската мъка по време на смъртност и коронавирус . 0| 5771 |04.08.2021 Инвитро: Безплатен транспорт до Истанбул за безплатни ин витро прегледи . 4| 7058 |01.04.2021 Иван Нейков: Пари за осъвременяване на старите пенсии има . 0| 4696 |26.02.2021 Отлични условия за зимни спортове в Пампорово въпреки топлото време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads